Blodig søndag i Irak

Innbyggerne og brannmenn lette febrilsk etter overlevende like etter at tre bilbomber gikk av på Al-Hay-markedet i et slumstrøk i Bagdad i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mange som 200 mennesker er skadd og hele 44 mennesker er funnet døde etter at selvmordsbombere sprengte seg sør i Bagdad.

Det var to bilbomber og fire bombekastergranater som i går sprengte markedet Al-Hay i det shia-dominerte slumstrøk i Sadr by til himmels. Antallet døde var i går ventet å stige.

Angrepet skjedde bare kort tid etter at lederne for de viktigste blokkene i det irakiske parlamentet gjorde det klart at det første møtet i den nyvalgte nasjonalforsamlingen skal gå av stabelen førstkommende tirsdag - tre dager tidligere enn planlagt. Samtidig med at innbyggerne arbeidet iherdig med å frakte døde vekk fra sprengte biler og butikker, ble det flere steder avfyrt en rekke skudd i lufta fra Kalashnikover, skriver Associated Press(AP).

Selvmordsbomber

Sinte innbyggere sparket til hodet til det som skal ha vært en av selvmordsbomberne, antakelig med afrikansk opprinnelse. Hodet lå igjen i gatene etter de voldsomme eksplosjonene.

Flere butikker var fullstendig ødelagt etter de kraftige bombene gikk av.

Fryktet angrep

4. mars fryktet general John Abizaid, USAs øverstkommanderende i Midtøsten, at noe liknende ville skje, skriver AP.

 VOLDSOMME EKSPLOSJONER: Irakiske brannmenn og fortvilte innbyggere forsøkte etter beste evne å rydde      opp etter at to enorme bilbomber gikk av i Bagdad seint i går kveld. Foto: AP/Scanpix
VOLDSOMME EKSPLOSJONER: Irakiske brannmenn og fortvilte innbyggere forsøkte etter beste evne å rydde opp etter at to enorme bilbomber gikk av i Bagdad seint i går kveld. Foto: AP/Scanpix Vis mer

-  Jeg forventer at vi vil se et nok et angrep i nærmest framtid på et annet symbol. De vil finne en plass som ikke blir passet på av militære og håpe på at det føre til flere voldsaksjoner, sa generalen etter et to dagers opphold i Bagdad.

22. februar ble et hellig shiamuslims mausoleum i Samarra bombet. al-Qaida i Irak har tatt på seg ansvaret for angrepet som resulterte i en rekke lokale kamper ukene etter.

Også andre områder av Irak var preget av uro i går og minst 12 personer skal være drept.