Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blodig svenske sett etter drapet

HAUGESUND (Dagbladet): Hvem var den lyshårete svensken som bare få timer etter at Birgitte Tengs (17) ble drept, satt blodig og oppskrapet på en fest på Karmøy? To personer som var på festen, forteller til Dagbladet at de aldri fortalte om denne episoden i avhør med Birgitte-etterforskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og GEIR SELVIK

Ifølge vitnene var den lyshårete svensken i midten av 30-årene. Klokka var halv åtte på morgenen lørdag 6. mai 1995, da de to arbeidskollegaene avsluttet natta med noen drinker i det festlige laget. På dette tidspunktet var Birgitte Tengs ennå ikke funnet drept.

- Jeg fikk det inntrykk at svensken hadde vært i slagsmål, men fordi det ikke ble snakket mer om dette, lot vi være å spørre, forteller et vitne til Dagbladet.

Holdt tett

Mange måneder seinere ble de to arbeidskollegaene rutinemessig kontaktet av politiet. Den ene av de to vestlendingene svarte på et spørreskjema, den andre var i avhør. Ingen av dem fikk seg til å fortelle om den blodige svensken.

Når de nå i ettertid har forstått at Birgittes fetter hevder sin uskyld, snakker de meget motvillig om det de opplevde drapsnatta.
- Vi var flere til stede på festen; det kan tenkes at de andre har fortalt denne historien til politiet og at den er sjekket ut. Likevel føles det godt å kunne snakke ut om dette nå, det har plaget oss begge to, sier vestlendingene.

Dagbladet klarte etter omfattende arbeid å finne fram til de to vitnene. Begge forklarer seg om drapsnatta, uavhengig av hverandre. De forteller en historie som er helt sammenfallende.

Ikke spurt

- Hva er bakgrunnen for at du ikke fortalte om den blodige svensken i avhøret?

- Jeg svarte på de spørsmål jeg ble stilt, men det handlet stort sett om hvor jeg hadde vært og hva jeg hadde gjort, ikke om hva jeg hadde sett eller opplevd, sier et av vitnene.

Det ene vitnet opplyser at vennene til den blodige svensken disponerte en eller flere arbeidsbiler av typen VW LT.

I Karmsund herredsrett har Kripos-etterforskeren Tore Per Bakken tidligere forklart at de på åstedet fant et bilspor med en sporvidde på 1,78 meter, dekkbredde på 15 centimeter og et dekkmønster bestående av fire sikksakkstreker.

Ifølge VW-importøren Harald A. Møller har LT-modellene sporvidder på rundt 1,75 meter, alt avhengig av last og hvor på dekket man måler. VW-importøren opplyser at de måler sporvidden fra midten på dekkene.

Dekkbredden og mønsteret som ble funnet på åstedet, stemmer med dekkene på LT-modeller.

Hele Norges coronakart