Blodig tirsdag

Så å si samtlige aksjer på Oslo Børs opplever kursfall tirsdag formiddag. IT-indeksen er ned ytterligere 3,8 prosent og teknologiinvestorene blør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børsene faller over hele Europa tirsdag. Etter at Nasdaq raste nye 6,3 prosent i USA i går er det for øyeblikket få tegn til utflating, enn si oppgang. Selv om det nettopp nå kan være på tide å løfte blikket og fokusere på fundamentale forhold, er det psykologien som råder grunnen i dag.

IT-indeksen på Oslo Børs er ned snaue 4 prosent, og indeksen ligger farlig nær årsbunnen fra 3. januar i år. Dersom indeksen ramler gjennom dette nivået, må vi tilbake til november 1999 for å tilsvarende indeksnivåer.

Dermed begynner vi også å nærme oss nivåer som står i forhold til IT-indeksene i andre markeder som for eksempel USA og Sverige.

Meglerhuset First Securities advarte tidligere i år mot at norske teknologiaksjer var for høyt priset i forhold til sammenlignbare aksjer i andre aksjemarkeder, og meglerhuset har konsentrert seg om oljerelaterte aksjer. Det kan vise seg å ha vært en vinnerresept i dagens situasjon.

First falt imidlertid for kort tid siden for fristelsen til å innlemme InFocus i porteføljen. Denne aksjen får i disse dager rundjuling sammen med en rekke andre teknologiyndlinger.

En mager trøst for være at når den verste depresjonen legger seg vil InFocus trolig være blant de prefererte aksjene. Selskapet er markedsleder på sitt område og det er attraktivt blant en rekke analytikere.

InFocus handles til kurs 155,50 kroner, som er ned 3,1 prosent.

Teknologi-nedtur

Opticom ligger på det laveste kursnivået siden tiden før aksjen ble innlemmet i OBX-indeksen i desember 1999. Opticom er ned 6,9 prosent til 461 kroner og det laveste kursnivået siden november 1999.

Opticom, som fortsatt må være for en opsjon å regne, er imidlertid fortsatt priset til om lag 5,4 milliarder kroner.

Andre teknologiaksjer som får merke nedturen er TeleComputing (- 11,7 prosent, 34 kroner), Eltek (- 6,5 prosent, 144 kroner), Tandberg Television (- 4,6 prosent, 62,50 kroner), Nera (- 4,6 prosent, 35,30 kroner), InFocus (- 4,1 prosent, 154 kroner) og i mindre grad Tandberg (- 1,2 prosent, 80 kroner).

Men det svir skikkelig at også indekstungvektere som Telenor og Merkantildata faller med 2,1 prosent og 3,1 prosent til henholdsvis 36,70 kroner og 34,10 kroner.

Men det ikke bare teknologiselskapene som faller kraftig tirsdag. Et typisk trekk i dag er at også flere av de øvrige indekstunge selskapene er med på nedturen.

Norsk Hydro er dagens mest omsatt og kursen faller med 1,4 prosent til 384,50 kroner. Omsetningen utgjør nærmere 200 millioner kroner.

RCL er dagens nest mest omsatt aksje med aksjer for 133 millioner kroner omsatt. Kursen er ned 3 prosent til 215,50 kroner som faktisk er over nivået fra sluttnoteringen i USA.

Cruise synker

Også cruise-aksjene raste i USA i går ettersom forbrukernes tillit til fremtiden nå nødvendigvis begynner å bli tynnslitt.

Tomra har i disse urolige tider nærmest vært for en nødhavn å regne, men tirsdag faller også Tomra-kursen med 2,3 prosent til 171 kroner.

Selv Orkla faller på høyt volum. Selv om Orkla er en defensiv aksje, hjelper det lite når verdien av den betydelige aksjeporteføljen faller med flerfoldige prosent hver eneste dag. Kursen er ned 2,6 prosent til 168,50 kroner.

Også Frontline som lenge har surfet på et godt tanksentiment, faller tirsdag med 2,6 prosent til kurs 150 kroner. OPEC-møtet nærmer seg og det er ventet et produksjonskutt på 0,5-1,0 millioner fat per dag. Blir det mer enn dette, vil det virke negativt inn på tankaksjene.

Christiania Markets ligger fortsatt og plukker aksjer for en ukjent oppdragsgiver.

Oppdrettsaksjene Pan Fish og Fjord Seafood er to av totalt fem aksjer som kan vise til kursoppgang etter 75 minutters handel. Pan Fish er opp 1,6 prosent til 63,50 kroner, mens Fjord stiger med 5,5 prosent til kurs 40 kroner.

Bakgrunnen for kursoppgangen er nok delvis resultatfremleggelse fra Nutreco. Det nederlandske næringsmiddelselskapet, som kjøpte Hydro Seafood i fjor, kan vise til en resultatvekst på 41 prosent i fjor.

Nutreco advarer imidlertid mot svakere laksepriser i år og venter en inntjeningsvekst på mer beskjedne 10 prosent.

I tillegg er det registrert et tilfelle av munn- og klovsyke i Frankrike.

Totalindeksen på Oslo Børs ligger klokken 11.30 på 1324 poeng som er ned 2,3 prosent fra mandag. På hovedlisten er det omsatt aksjer for om lag 900 millioner kroner.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.