- Blodig urettferdig

I likestillingens navn krever Telemark AUF at alle menstruerende kvinner skal få gratis bind og tamponger. Men menn bør fortsatt selv betale sitt barberskum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Hvem har skylda for at kvinner har mensen? spør Emily Geale (18) og Live Rønning (18) i Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon i Telemark og svarer:

- Det er ikke vår skyld at vi har mensen. Derfor bør staten betale. Raskt regnet ut vil det koste staten 200 millioner kroner å gi kvinnene et bedre økonomisk liv. 200 millioner er for smårusk å regne, sier de AUF-tillitsvalgte til avisa Varden.

De mener det er blodig urettferdig å hanskes med ekstrautgiftene menstruasjonen krever.

Ork og utgifter

- Mensen er et ork. Samtidig koster bind og tamponger enormt. Vi har ikke noe valg, men må kjøpe det, sier Geale og Rønning.

De mener at menstruerende kvinner har ekstrautgifter på omkring to tusen kroner i året. Og det er ikke aktuelt å fremme forslag om gratis barberutstyr til mannfolk - som egentlig bare burde være glade fordi de slipper mensen.

- Menn må egentlig ikke barbere seg. Ingen tvinger dem til det. I andre kulturer lar de skjegget gro. Og forresten må også kvinner barbere seg - både her og der. Derfor er det ingen forskjell. Vi vil ikke forlange gratis barbersaker verken til kvinner eller menn. Mannfolk er heldige som slipper mensen, og bør være fornøyd med det.

Lovforslag

Telemark AUF heiser den røde fane og vil be stortingsrepresentantene fra Telemark fremme lovforslag om gratis bind i Stortinget.

Likestillingsdirektør Mona Larsen-Asp karakteriserer forslaget som bra, men spesielt.

- Dette vil ikke bli den store likestillingssaken fra vår side. Det er det for spesielt til, sier Larsen-Asp til Varden.

Hun tror forslaget vil vekke motstand og kan føre til at gutta vil kreve gratis barberskum. Og hvordan skal gratis utdeling av bind og tamponger foregå? undrer hun.

IKKE VÅR SKYLD: - Det er ikke vår skyld at vi har mensen. Derfor bør staten betale. Raskt regnet ut vil det koste staten 200 millioner kroner å gi kvinnene et bedre økonomisk liv, sier de AUF-tillitsvalgte i Telemark, Live Rønning og Emily Geale.