Krisetiltak provoserer Støre:

- Blodig urettferdig

Jonas Gahr Støre krever at regjeringen tar grep umiddelbart og justerer kompensasjonsordningen. Hvis ingenting skjer, frykter han for oppslutningen til spleiselaget. - For passiv, sier han om Iselin Nybø (V).

- MÅ VÆRE KLARE GRENSER: Fredag 29. januar la regjeringa fram sin nye, økonomiske krisepakke. Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre mener dette mangler. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 70 000 +551
mutantsmittet1 120
døde 622 +2
påvist smittet 113 000 000+447.1K
døde 2 510 000 +10.1K
Se mer

- Jeg forstår at folk opplever dette som blodig urettferdig, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Han snakker om kompensasjonsordningen til næringslivet. Denne uka ble det kjent at utleiere lar være å sette ned leieprisen for heller å sope inn penger fra staten gjennom kompensasjonsordningen.

- Dette er langt utenfor det vi mente med kompensasjonsordningen, sier Støre alvorlig.

Eksperter har påpekt av utleiere også kan tjene penger på å bare la leiligheter stå tomme, for slik å kunne dokumentere inntektsfall og komme inn under kompensasjonsordningen.

- Ta grep snarest

Jonas Gahr Støre mener det nå haster for regjeringen å korrigere ordningen.

- Boligmarkedet er fra før av hardt nok for unge mennesker og folk med dårlig råd. Det er regjeringen som har fullmakten til å justere kompensasjonsordningen, og det må gjøres snarest. Dette er jo åpenbart ikke slik ordningen skal fungere, sier Ap-lederen.

- Det var Stortinget, der du sitter, som vedtok ordningen?

- Vi vedtok en bred ordning som skulle gi rask effekt, men alle var klar over at erfaringer underveis ville kreve justeringer. Dette er en slik erfaring. Det er regjeringens oppgave å justere ordningen.

Frykter for dugnadsånden

Støre sier han er redd for at dugnadsånden i krisetida skal erodere når krisetiltakene utnyttes av de som eier mange boliger.

- Dette handler om legitimiteten til spleiselaget. Det kan sammelignes med at bedrifter som får krisestøtte gir store bonuser, øker lederlønningene, eller sier opp ansatte. Det er Arbeiderpartiet imot, påpeker Støre.

Næringsminister Iselin Nybø (V) var denne uka avvisende til å justere ordningen.

Nybø vil ikke justere

Selv om en rekke bransjer som banker og oljeutvinnere ikke får penger fra kompensasjonsordningen, har boliginvestorene tilgang på koronastøtte.

- Det er fordi vi har en kompensasjonsordning som gjelder hele næringslivet vårt, forklarte Nybø (V) til NRK.

- Vi kan ikke gå inn å vurdere verdigheten til den enkelte bedrift og kostnadene de har. Vi har laget en automatisert ordning som skal favne hele næringslivet. De som driver innen eiendomsutleie vil også kunne få støtte, fortsatte hun.

Støre mener dette ikke er godt nok av statsråden.

- Nybøs argument er at en bred ordning alltid vil gi noen uheldige utslag som dette. Men det er for passivt av en statsråd. Nå ser vi at kompensasjonsordningen ikke slår ut som vi ønsker, og da må vi politikere ta grep. Hvis ikke rokker det ved oppslutningen og legitimeteten til spleiselaget i krisa, sier Ap-lederen, og gjentar:

- Jeg forventer at regjeringen snarest tar grep.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer