Blodig valg i Egypt

DAKHALA (AP): Fire mennesker ble drept og rundt 60 såret under sammenstøt mellom politi og politiske motstandere under parlamentsvalget i Egypt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet skjøt med skarpt, gummikledde kuler og tåregass mot velgerne i tre landsbyer i nord, og andre steder utartet nevekamp mellom politiske motstandere seg til skuddveksling.

Tre kuler

I Dakhala, 200 kilometer nordøst for hovedstaden Kairo, forsøkte politiet å spre rasende velgere, etter at sikkerhetsstyrkene hadde hindret dem i å avgi stemme.

Den 18 år gamle Hani Noaman al-Sabbouhi døde av tre kuler i hodet, ifølge sjukehuset.

Minst 24 mennesker fikk behandling for skuddskader eller innånding av tåregass.

«Vår rett»

Egypts største islamske gruppe - Det muslimske brorskap - er forbudt, og har sterk støtte i Dakhala. Innbyggere i flere sterkt islamske områder har klaget over at politiet har begrenset hvem som får stemme i dette valget, som foregår i tre trinn. Gårsdagens valg var andre omgang av andre trinn i valget og omfattet deler av Nildeltaet, Sinaihalvøya og Sør-Egypt.

- Vi vil bare ha vår rett. Hvor er den friheten de snakker om? spurte Mohammed Shabaan, som sier han ikke fikk lov å stemme.

Sjeldent syn

I landsbyen Idyar, 80 kilometer nord for Kairo, kom politiet i kamp mot tilhengere av regjeringspartiet, Det nasjonale demokratiske partiet. Et svært sjeldent syn. Både kuler og tåregass ble brukt, men grunnen til sammenstøtet var uklar. I alt 20 mennesker ble såret i Idyar. To personer døde straks etter ankomst på sjukehuset i Tanta, 20 kilometer lenger øst.

I Atmida, 50 kilometer sørøst for Dakhala, ble 45 år gamle Sayyed Mohammed Imran drept i sammenstøt mellom politiet og tilhengere av Det muslimske brorskap, ifølge landsbyboere. Men politiet sa han døde av hjerteattakk.

Truet kvinner

Sammenstøtene i Dakhala fortsatte utover hele ettermiddagen. Landsbyboerne satte fyr på halmballer på de blodstenkte grusveiene for å holde sikkerhetsstyrkene på avstand. Folk samlet seg rundt en mann som sto med blødende hode i ei gate. Politiet hadde omringet landsbyen og en sjukebil fikk ikke komme inn, ifølge sjåføren. Noen av de sårede ble fraktet ut i private biler, gjennom bakgater. Seinere slapp sjukebiler inn.

Samia Ragab fortalte at kvinner som kom for å stemme i tradisjonell, islamsk klesdrakt ikke slapp inn og ble truet med slag dersom de ikke forsvant.

Ragab sa hun dro hjem, skiftet klær og slapp da inn for å stemme. Store politistyrker i Dakhala jagde velgere hjem. Og mange holdt seg hjemme.

«Undertrykt»

- Folk er undertrykt og nedverdiget, hva kan de gjøre? ropte ei kvinne fra en balkong.

- Måtte Gud straffe dem! svarte nabokona.

President Hosni Mubaraks Nasjonale demokratiske parti fikk i første trinn av valget 118 av de 150 setene som var på valg. I andre trinn ble bare 18 av 134 seter besatt, og de resterende skulle velges i går. Tredje trinn kommer 8. november.

AP

<B>VALGVOLD:</B> Reda al-Shahat får førstehjelp etter at han ble såret av ei gummikule i sammenstøt med politiet i Dakhala. Politiet gikk til angrep på velgerne under parlamentsvalget i Egypt. Islamister ble avvist ved stemmestedene. Fire ble drept og dusinvis såret.