Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blodig valgkamp i Mexico: Tre kvinnelige kandidater drept på 24 timer

36 politiske kandidater har siden september i fjor blitt drept.

DREPT: Irais Maldonado, politisk kandidat til lokalvalg i Mexico, ble drept lørdag. Hun er blant de siste ofrene i en bølge av politiske drap i Mexico. Her blir kisten hennes båret av slektninger etter begravelsen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DREPT: Irais Maldonado, politisk kandidat til lokalvalg i Mexico, ble drept lørdag. Hun er blant de siste ofrene i en bølge av politiske drap i Mexico. Her blir kisten hennes båret av slektninger etter begravelsen. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før presidentvalget i Mexico 1. juli, har landet opplevd en kraftig oppgang i antall politiske drap.

Drapsbølgen toppet seg i helgen da meksikanske myndigheter fant likene etter tre drepte kvinnelige politiske kandidater. De tre kvinnene ble drept i løpet av 24 timer.

Det melder flere medier, deriblant amerikanske Newsweek.

Tre drept

Én av de drepte, var Pamela Teran. Hun var en lokal kandidat for Mexicos regjeringsparti PRI (Partido Revolucionario Institucional) i Juchitan i delstaten Oaxaca.

Hun ble skutt og drept sammen med fotografen Maria Del Sol Cruz og ytterligere én person, da de forlot en restaurant, skriver nyhetsbyrået AFP.

Denne personen skal ha vært en livvakt, skriver Newsweek.

Det sås imidlertid tvil om drapet, som antas å ha vært rettet mot Teran, var politisk motivert eller ikke.

Hennes far er nemlig Juan Teran, som har blitt identifisert som lederen for et narkotikakartell i delstaten Oaxaca.

Juan Teran har siden 2017 sittet i fengsel, dømt for organisert kriminalitet.

Partiet PRI, selv om de ikke eksplisitt utelukker muligheten for at drapet kan ha hatt andre motiver enn politiske, har gått ut og fordømt handlingen.

Tidligere utenriksminister Jose Antonio Meade har gått ut på Twitter og sagt at han «vil få en slutt på [...] politisk vold», med tydelig henvisning til drapet på partimedlemmet Teran.

Dobbeltdrap lørdag

Mens det er noe usikkerhet omkring drapet på Teran, hersker det mindre tvil om hva som var motivet bak drapene på Irais Maldonado og Erika Cazares.

Maldonado og Cazares, begge medlem av partiet PVEM, et miljøparti, ble begge funnet skutt og drept lørdag.

Maldonado var en kandidat til lokalvalget i Puebla Juana, og Cazares var allerede innvalgt representant for partiet.

De var på vei tilbake fra et valgkamparrangement i Jopola, og bilen deres ble seinere funnet forlatt, skriver Telesur - et latin-amerikansk nyhetsnettsted som finansieres av Venezuela, Cuba, Bolivia, Nicaragua og Uruguay.

Politiet har ifølge Telesur utelukket flere andre motiver, deriblant ran som motiv, etter at det tilsynelatende ikke manglet noen verdier fra den forlatte bilen.

- Det er ytterst viktig at myndighetene agerer for å få en slutt på volden og aggresjonen som politiske kandidater møter, skriver PVEM i en uttalelse, ifølge Telesur.

Titalls politiske aktive drept

Myndighetene i Mexico har nok å ta tak i, ifølge The Washington Post. I slutten av mai skrev den velrenommerte amerikanske avisa at 36 politiske kandidater har blitt drept siden september i fjor.

De skriver at flere dusin andre politikere og valgkamp-ansatte også har blitt drept.

Tallet har altså økt siden avisa publiserte saken 20. mai.

Det blodige politiske landskapet i Mexico har derfor skapt flere utfordringer for landets politiske partier. Etter drapene prøver de febrilsk å erstatte drepte kandidater til valglistene.

- Til noen politiske verv, er det ingen som ønsker å stille til valg. Det ser vi i flere delstater nå, sier Eduardo Guerrero, en meksikansk sikkerhetsekspert til Washington Post.

Også mange politiske kandidater har trukket seg. Til syvende og sist er det alvorlig demokratisk problem.

Innflytelse eller blod

Motivene for politiske drap i Mexico, kan være mangefasetterte.

- Den gamle modellen var at kriminelle organisasjoner måtte betale politikere for å få beskyttelse fra myndighetene, sier Chris Kyle til Washington Post.

Han er antropolog og ekspert på den meksikanske delstaten Guerrero - en av landets mest blodige delstater.

- Nå er forholdet motsatt. Ønsker du politisk verv, må du betale narkobandene, legger han til.

Hovedpoenget forblir uansett å tvinge til seg innflytelse. I noen tilfeller går de kriminelle organisasjonene etter politikere som har nektet å ha noe med dem å gjøre.

I andre tilfeller har politikere eller politiske kandidater inngått allianser med én spesiell kriminell organisasjon, og så blitt et drapsmål for en annen, rivaliserende gruppe.

Der er ikke bare i det politiske landskapet at blodsutgytelsen i Mexico har hatt en kraftig oppgang.

I slutten av mai hadde 8000 personer blitt drept i Mexico. I 2017 ble hele 23 000 personer drept - en drapstopp i landets blodige historie.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media