Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blodige angrep fra maoist-gerilja

De maoistiske opprørerne i fjelllandet Nepal har i sin største og mest dødelige militære offensiv noensinne drept minst 129 soldater, politifolk og sivile i to atskilte, men samtidige angrep. Dette knuser alle håp om snarlig fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helgas angrep overgår alt den maoistiske geriljaen hittil har gjennomført i løpet av seks års væpnet strid, som har kostet over 2400 mennesker livet. Håpet om fred, som ble tent da opprørerne og landets regjering inngikk våpenhvile i juli i fjor og begynte fredsforhandlinger, er med dette fjernt. Geriljaen, som brøt forhandlingene og våpenhvilen i november, har vist en overraskende styrke.

Advarsel

Statsminister Sher Bahadur Deuba innkalte sine statsråder til krisemøte seint i går, og han vil be parlamentet om å forlenge unntakstilstanden, som ble erklært i november.

Men det er ikke sikkert han vil få støtte fra det nødvendige to tredels flertall. Under unntakstilstanden kan han sette inn hæren, i stedet for bare politistyrken, for å knuse opprørerne. Dette er et voldsomt tilbakeslag for Deuba, som har påstått at han har styring på landet.

Helgas angrep skremmer antakelig vekk de få turistene som ennå kan tenke seg å besøke det noen trodde var et «fredens nirvana», men som viser seg å være et krigsområde.

Blodbadet i det kongelige palasset i hovedstaden Katmandu 1. juni i fjor, der en sterkt beruset kronprins Dipendra drepte kong Birendra og dronning Aishwarya, samt halve den øvrige kongefamilien, før han skjøt seg sjøl, virket heller ikke som noe trekkplaster på utlendinger. I forrige uke advarte utenriksdepartementet i USA mot å reise til Nepal. I det siste har opprørerne angrepet Lukla, inngangsdøra på veien til Mount Everest og andre av utlendingenes reisemål i dalen Sola Khumbu.

Angrepene fant sted i distriktet Achham, nordvest i Nepal og 600 kilometer fra hovedstaden Katmandu. Opprørerne gikk til angrep litt over midnatt i distriktshovedstaden Mangalsen. De satte fyr på bygninger og skjøt mot politiet. Hele 49 politifolk ble drept, ifølge myndighetene.

I den lille, nærliggende byen Sanphebaga gikk opprørerne til angrep mot flyplassen og drepte 27 av de politifolkene som sto på vakt der, ifølge ikke navngitte kilder i innenriksdepartementet.

Nedslakting

48 soldater fra Den kongelige nepalske hæren ble drept i Mangalsen, der de er utplassert for nettopp å nedkjempe geriljaen, opplyste forsvarsdepartementet. Utover dette ble høyere embetsmenn, en offiser i sikkerhetstjenesten og noen sivile drept.

Med så mange falne, nærmest en nedslakting, er dette naturligvis et forferdelig tilbakeslag for myndighetene. Man er lenger enn noensinne fra å gjenopprette ro og orden på landsbygda i et land som fra før plages av dyp økonomisk krise.

Styrte

Opprørerne har trolig også mange falne, men antallet er ukjent. Øyenvitner så geriljasoldater ta med seg falne kamerater.

Opprørerne fra Nepals kommunistiske parti kjemper for å styrte kongedømmet og opprette en kommunistisk republikk. Mens maoistiske bevegelser har gått i oppløsning overalt i resten av verden, vokser de i Nepal. Under ledelse av Pushpa Kamal Dahal, med krigernavnet kommandant «Prachanda», som betyr «sinna», tok de til våpen i 1996.

Hæren hevder å ha drept nesten 500 opprørere og arrestert rundt 1400 andre under unntakstilstanden.

FREDSHÅPET KNUST: Nepalske soldater på vakt etter angrepene som drepte minst 129.
Hele Norges coronakart