Krigen i Syria:

Blodige bilder fra Syria. Løper fra bombene med barnet i armen

Kampene fortsetter i Aleppo-området.

FLYKTET FRA BOMBENE: Områder kontrollert av opprørere har blitt tungt bombet av russiske og syriske fly. Her et bilde av en mann som flykter fra bombene i Damaskus. Foto: AFP PHOTO / AMER ALMOHIBANY / NTB Scanpix
FLYKTET FRA BOMBENE: Områder kontrollert av opprørere har blitt tungt bombet av russiske og syriske fly. Her et bilde av en mann som flykter fra bombene i Damaskus. Foto: AFP PHOTO / AMER ALMOHIBANY / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Siden 2011 har Syria vært i krig. Nå viser bilder fra det nordvestlige Syria hvordan kampene fortsetter i uforminsket styrke.

På en video tatt, av den Nobel-nominerte aktivistgruppa «White Helmets», løfter en gråtende redningsarbeider et spedbarn ut av sammenfalne ruiner.

- Kjære Gud, utbryter soldaten da han oppdager at barnet lever.

CNN skriver at barnet er et jentebarn, og at hun og familien overlevde et av de mange angrepene rettet mot Idlib i løpet av de siste døgnene.

TRIST REDNINGSAKSJON: Et luftangrep rammet byen Idlib i Syria. I hele 2 timer lå en forsvarsløs baby begravet i ruinene. Da hun ble berget med livet i behold, ble redningsmannen alvorlig preget. Video: Aktivistgruppa «white helmets» Vis mer

- På vei ned i et helvete

Idlib ligger kun 59 kilometer unna storbyen Aleppo.

De opprørskontrollerte delene av Aleppo har blitt bombet intenst av russiske og syriske bombefly den siste tida.

Ifølge Leger Uten Grenser har 278 mennesker, deriblant minst 96 barn, blitt drept i Aleppo mellom den 21. og den 26. september.

- La meg være tydelig: Øst-Aleppo er er ikke på kanten av stupet, men på vei ned i et helvete vi ikke har opplevd hittil i Syria. Siden 7. juli har innbyggerne vært stengt inne, sa Stephen O'Brien, visegeneralsekretær i FN, ifølge CNN.

Bomber rammer sykehus

Han trekker fram en helsesektor som er sterkt svekket. Dette etter at to av byens gjenværende sykehus ble bombet onsdag.

HARDT RAMMET: Et barn ser på ruinene i Aleppo den 24. september. Foto: NTB Scanpix
HARDT RAMMET: Et barn ser på ruinene i Aleppo den 24. september. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Adham Sahloul, arbeider for den amerikanske hjelpeorganisasjonen SAMS, betyr angrepene at hundrevis av pasienter ikke vil bli behandlet.

- Folk kommer til å blø ihjel, sa Sahloul til NBC News om situasjonen i Aleppo.

Byen har vært delt siden 2012, da opprørsgrupper tok kontroll over den østlige delen av byen.

Her bor et sted mellom 200 000 og 275 000 mennesker, mens det i det regimekontrollerte vest i dag bor 1,5 millioner mennesker.

- Villige til å bruke ethvert middel

I helga snakket Dagbladet med Jan Egeland, leder i Flyktninghjelpen og seniorrådgiver for FNs spesialutsending til Syria.

BOMBET BENSINSTASJON: En brannstasjon i Maret el Niman-distriktet i Idlib ble bombet den 28. september, ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu. Foto: Firas Faham / Anadolu Agency
BOMBET BENSINSTASJON: En brannstasjon i Maret el Niman-distriktet i Idlib ble bombet den 28. september, ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu. Foto: Firas Faham / Anadolu Agency Vis mer

Han mente at situasjonen i byen virket å være verre enn noensinne.

- Samarbeidet og tilliten mellom russerne og amerikanerne brøt sammen, og da gikk den syrisk-russiske siden i gang med det de mener kan bli sluttoppgjøret om kontrollen av Aleppo. Der er de tydelig villige til å bruke ethvert middel, sa Egeland.

Håper på diplomatisk løsning

LETEARBEID I RUINENE: Et bilde tatt den 28. september viser hvordan hjelpearbeidere leter etter overlevende i Aleppo. Foto: Jawad al Rifai / Anadolu Agency/ NTB Scanpix
LETEARBEID I RUINENE: Et bilde tatt den 28. september viser hvordan hjelpearbeidere leter etter overlevende i Aleppo. Foto: Jawad al Rifai / Anadolu Agency/ NTB Scanpix Vis mer

Lederen for Flyktninghjelpen mener at mange grupper i Syria er drevet av hevnlyst.

Egeland nekter likevel å gi opp håpet, og håper på at partene kan løse situasjonen gjennom diplomati.

- Regjeringssiden tror de kan gjenvinne områdene i Aleppo, men vi mener det ikke er noen militær løsning. Hvis det ikke blir en politisk løsning, vil bare kampene fortsette, sier Egeland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer