Blodige kamper i Somalia

Minst 12 drepte. Økt frykt for full borgerkrig og krig på hele Afrikas Horn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går utløp fristen som de somaliske islamistene hadde gitt de etiopiske troppene i landet til å trekke seg ut.

I dag er en EU-delegasjon ventet til byen Baidoa, hvor den internasjonalt støttede overgangsregjeringen har sitt hovedkvarter. Nå meldes det at det er brutt ut harde kamper mellom UIC-islamistene (Union for Islamic Courts) og regjeringsstyrker på minst to fronter nær Baidoa.

Begge sider bruker tungt artilleri, rakettdrevne granater og anti-luftskyts stasjonert på lastebiler, sier UIC-kommandant Sheikh Mohamed Ibrahim Bilal til nyhetsbyrået AFP.

Landets viseforsvarsminister sier til nyhetsbyrået Associated Press at de blir angrepet av UIC-militsen.

- Islamske militser har angrepet oss og kampene fortsetter, forteller Salad Ali Jelle til Associated Press.

Ifølge AFP er minst 12 mennesker drept i kampene, men dødstallene er ikke bekreftet.

Frykter for full krig

Nå øker frykten for full borgerkrig i Somalia, som har vært uten formell regjeringsmakt de siste 15 årene. Verre er det at en borgerkrig trolig vil trekke nabostatene på Afrikas Horn inn i krigen, rapporterer BBC.

HAR HOVEDSETE I BAIDOA:  Somaliske regjeringstropper på vei til en treningsleir nær Manas, circa 30 kilometer vest for Baidoa, hvor overgangregjeringen holder til. Foto: AP/Scanpix
HAR HOVEDSETE I BAIDOA: Somaliske regjeringstropper på vei til en treningsleir nær Manas, circa 30 kilometer vest for Baidoa, hvor overgangregjeringen holder til. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Allerede i oktober erklærte UIC hellig krig mot Etiopia, fordi landet støtter overgangsregjeringen ledet av president Abdullahi Yusuf og statsminister Mohamed Ali Gedi.

De siste ukene er kampene mellom regjeringsstyrkene og islamistene blitt intensivert etter at forrige måneds planlagte fredssamtaler ble lagt på is. Begge parter har kommet med militære trusler, tropper og ammunisjon er flyttet til frontlinjene.

EUs kommisær for utvikling og bistand, Louis Michel, ankommer Baidoa i dag for å ha samtaler med overgangsregjeringen. Hans jobb er å få stanset de væpnede kampene og få partene tilbake til forhandlingsbordet.

- Må tas alvorlig

Før helgen sa EU-kommisæren til nyhetsbyrået Reuters at en militær løsning ikke var et alternativ for å løse krisen i Somalia.

- Det er et behov for å stanse den formålsløse volden. Den militære løsningen kan aldri bli vurdert som en løsning, sa Michel i et intervju torsdag.

Han advarte også mot å ta for lett på situasjonen i det krigsherjede Somalia.

- Veldig få folk innser hvilken enorm risiko Somalia-situasjonen utgjør for regionen og verden. Vi er nødt til å ta det veldig alvorlig, sa EU-kommisæren til Reuters.

Blodige kamper i Somalia

Etter samtalene i Baidoa er det ventet at Michel ankommer hovedstaden Mogadishu, som UIC tok kontroll over i juni. BBCs korrespondent Adam Mynott, forteller at byen er i en prekær situasjon, og at over alt er det våpen å se.

Han forteller også at det er etiopiske tropper stasjonert i Baidoa.

Etiopia har hele tiden benektet at de forsyner den somaliske overgangsregjeringen i Somalia.

- Vi har ikke tropper i Somalia, men som vi har sagt så mange ganger, vi har et begrenset antall militære rådgivere for å støtte overgangsregjeringen, sier Etiopias informasjonsminister Birhan Hailu til BBC.

FN-advarer

Også FN advarer mot at en krig i Somalia vil være svært ødeleggende nå. Fjorårets tørkeperiode tilintetgjorde store deler av fjorårets avlinger og husdyrbestander, mens flommen denne høsten ødela flere tusen hjem og forverret situasjonen for Somalias vel åtte millioner innbyggere.

De harde kampene kan drive så mange som 400 000 somaliere på flukt til nabolandet Kenya.

Ifølge kilder innen UIC, som BBC har vært i kontakt med, er militsen «inne i den siste fasen for å forberede en krig» mot etiopiske tropper i Somalia.

UIC har gjentatte ganger benektet at de har forbindelser til terrornettverket al-Qaida.

Les mer om fremveksten av UIC her.

<B>FREDSSAMTALER PÅ IS:</B> Somalias president under et intervju i Baidoa fredag 15.desember. Yusuf sa at fredssamtaler med islamistene (UIC) ikke lenger var en mulighet, fordi gruppens ledere hadde erklært krig mot hans regjering.
SKUTT: Dette fotoet tatt fra luften viser locale, som flykter unna, mens en utelandsk journalist hjelper en utenlandsk kameramann, som ble skutt i den somaliske hovedstaden Mogadishu 23.juni i år.
BESKYLDNINGER MOT USA: Den islamistiske gruppen UIC beskylder USA for å prøve å splitte bevegelsen med påstander om at den er overtatt av al-Qaida. UIC har hele tiden benektet at de har forbindelser til terrornettverket.
FLYKTNINGSTRØMMER: Somaliske flyktninger i den FN-drevne flyktningleiren Dadaab i det nordøstlige Kenya 9.desember. Nye tiltak er iverksatt for å nå 100 000 somaliere drevet på flukt på grunn av flommen tidligere i år. Dersom det bryter ut borgerkrig fryktes det at så mange som 400 000 somaliere vil flykte over grensen til Kenya.
FREMDELES FREDELIG: </B> Somaliske barn leker utenfor sitt hjem i Baidoa fredag 15.desember.