Blodige kamper mellom Israel og Hizbollah

Sultne, tørste og skadde libanesere får ikke inn nødhjelpssendinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg antar at tiden det tar før hæren har fullført jobben, og med det mener jeg området vi ønsker at en internasjonal fredsstyrke skal kvitte seg med Hizbollah, vil ta ti til fjorten dager, sa ministeren for infrastruktur Binyamin Ben-Eliezer til militærradioen tirsdag.

Med det ga han klarsignal om at den israelske offensiven skulle fortsette. Og det tok ikke lang tid før det israelske sikkerhetskabinettets beslutning ble satt ut i praksis.

Hard motstand

De varslede angrepene resulterte i harde kamper i landsbyen Aita al-Shaab, som ligger på den libanesiske grensen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Hizbollahs fjernsynsstasjon al-Manar ble 35 israelske soldater skadet eller drept da de israelske angrepene møtte stor motstand fra Hizbolla-geriljaen. Tallene er ikke bekreftet fra israelsk hold. Israelske militære kilder melder at de har skadet eller drept 20 Hizbollah-soldater.

De arabiske satelittkanalene Al Jazeera og Al Arabiya viste bilder av den israelske offensiven mot Aita al-Shaab, byen hvor Hizbollah-soldatene tok seg over grensen og kidnappet de to israelske soldatene for tre uker siden.

Israelske styrker angrep i løpet av tirsdagen på flere fronter og bombet landsbyer og byer, deriblant Kfar Kila, Adaisse og Taibe. Med jevne mellomrom høres de dundrende smellene fra israelsk artilleri, melder nyhetsbyrået AP.

Nød uten nødhjelp

PÅ FLUKT: En libanesisk familie drives på flukt, men mangelen på drivstoff gjør det vanskelig for de krigsrammede å komme seg ut av Sør-Libanon. Foto: Reuters/Scanpix
PÅ FLUKT: En libanesisk familie drives på flukt, men mangelen på drivstoff gjør det vanskelig for de krigsrammede å komme seg ut av Sør-Libanon. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Samtidig befinner omkring 120 000 libanesere seg, hvorav 20 000 av dem er barn under fem år, i Sør-Libanon uten mulighet til å komme seg ut.

Mangelen på drivstoff driver prisene skyhøyt oppover, og gjør det i praksis umulig for de ressurssvake å evakuere fra de krigsrammede områdene.

Krigssituasjonen gjør det også vanskelig å få frem nødhjelpen. I dag ble 12 nødhjelpskonvoier fra Røde Kors midlertidig innstilt, fordi verken Israel og Hizbollah kunne gi sikkerhetsklarering. Også to FN-konvoier ble stanset, melder AP.

80 prosent støtter

Det er usikkert hva som ligger bak israelernes beslutning om å holde frem med de militære angrepene på Libanon.

Israelsk radio melder at hensikten er å presse den militære motstanden tilbake fra det kuperte terrenget mellom grensen og Litani-elven, mens andre kilder hevder at Israel vurderer en bakkeoperasjon seks kilometer inn på libanesisk territorium, melder BBC.

Minst 15 000 reservesoldater er kalt inn i den israelske hæren på grunn av kampene i Libanon. En meningsmåling i avisen Maariv viser at 80 prosent av befolkningen støtter den israelske militære offensiven.

Møtevirksomhet

Blodige kamper mellom Israel og Hizbollah

Mens kampene har pågått i Libanon har EUs utenriksministre sittet i møter i Brüssel i et forsøk på å utarbeide et utkast til fredsavtale. Alle parter understreker at en eventuell fredsavtale må være langsiktig.

FN har utsatt samtalene om å opprette en internasjonal fredsstyrke til torsdag. Frankrike, som mest trolig vil lede fredsstyrken, har signalisert at den må være større enn de 10 000 soldatene FNs generalsekretær har foreslått. Fra fransk hold er det også blitt understreket at styrken må være tilstrekkelig utstyrt og ha klare retningslinjer når det oppstår kamper.

Frankrikes utenriksminister Philippe Douste-Blazy har også vært i møter med sin ministerkollega Manouchehr Mottaki på Irans ambassade i Beirut.

Etter nærmere tre uker med kamper, er rundt 750 mennesker - de fleste sivile - blitt drept i kamphandlingene, ifølge Libanons helseminister. Totalt 51 israelere, inkludert 18 sivile er blitt drept av Hizbollah.

<B>TI TIL FJORTEN DAGER:</B> Israelske soldater gjorde seg klar til nye angrep etter at sikkerhetskabinettet ga klarsignal for å fortsette den militære offensiven mot Libanon. Målet er å presse motstanden så langt som mulig tilbake før en eventuell fredsavtale kommer i stand.
<B>UVISSHET:</B> Denne kvinnen venter på å registrere seg i flyktningleiren Kamd al-Louz. Det er uvisst hvor lang tid det vil ta før en fredsavtale og internasjonal sikkerhetsstyrke er på plass i Libanon.
<B>STOPPER NØDHJELPEN:</B> I Srifa kunne Røde Kors-mannskaper hjelpe til i oppryddingen etter de israelske angrepene. Men manglende sikkerhetsklarering gjør det vanskelig å sende hjelpeforsyninger til de trengende.