- Blodige mennesker kom springende

Flere nordmenn isolert etter terrorangrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere norske øyenvitner forteller om sjokkerende opplevelser og kaos.

Ida Norheim Hagun (23) fra Andøya var på vei til jobb da hun ble øyenvitne til marerittet. Først oppdaget hun at undergrunnsbanen var stengt. Dette skjer ofte, så Ida tok buss og skiftet til en annen bane. Men banen ble stoppet, og passasjerene fikk beskjed om at det var strømproblemer på ulike stasjoner. Toget ble holdt under bakken i ett kvarter, og folk begynte å bli engstelige.

- De blødde fra ansiktet

- Vi ble omsider sluppet ut, og jeg løp til Euston station for å ta en annen bane derfra. På veien hørte jeg en t -bane ansatt si «this may be a lot bigger than we think», og da jeg kom til stasjonen der var det full evakuering og hundrevis av mennesker var i gatene, skriver Ida i epost til Dagbladet.no.

- Jeg løp for å ta en buss fra Russell Square da jeg plutselig så mennesker som kom løpende og blødde fra ansiktet. Like nedenfor sto en buss, sprengt i fillebiter. Det så ut som en turistbuss fordi den var hvit, men det var vanskelig å si på grunn av skadenes omfang. Hele andre etasjen var borte, forteller hun.

Samtidig fikk hun høre at det var eksplosjoner på undergrunnsbanene, og nå begynte folk å forstå hva som skjedde.

- Flere begynte å gråte, og jeg selv fikk panikk da jeg ikke kom gjennom til kjæresten min som skulle reise med buss via Russel Square. Politiet forsøkte å stenge av området og nærmest dyttet folk unna for deres egen sikkerhets skyld. Folk var mest forvirrede, og mange av oss løp til nærmeste pub for å se nyhetene på Sky TV, skriver Ida fra en internettkafe.

- Stemningen er merkelig, noen forsøkte å spøke og le mens andre var i sjokk.

All offentlig kommunikasjon har stoppet opp og alle veier inn til byen er avstengt. Telefonnettet er også nede, og det er vanskelig å komme i kontakt med venner og kjente. Folk bruker epost til å kommunisere med hverandre. Flere har fått beskjed om at de ikke får gå ut av huset.

- Hørte bussen sprenge

Student Trude Bruun Thorstensen bor bare 300 meter fra Russell Square tube stasjon.

- I dag morges hørte vi et brak, noe som vist seg å være bussen som eksploderte ved Tavistock Square, skriver hun.

- Snakket også tidligere med en venn som var ute og gikk i morges, og han fortalte om mellom 30 og 40 skadede personer som lå og satt på bakken utenfor Russell Square-stasjonen, skriver Thorstensen, som har fått beskjed om å holde seg inne.

Mistenksom bil står utenfor

Jørgen Rødseth (25) sitter på kontoret sitt som ligger mellom Aldgate og Power Hill. En av bombene gikk av bare 200 meter unna.

- Vi har fått streng beskjed om å holde oss inne og unna vinduer. Nå har vi trukket for gardinene fordi vi mottok en email fra sikkerhetsfolkene i bygget om at det står en mistenksom bil utenfor. Det spekuleres i om det kan være en bombe i bilen, forteller Rødseth.

Jørgen Rødseth jobber for skipsmeglerselskapet SSY.

- Alle husene rundt i området her er evakuert. Vi er nok nærmere tusen stykker som er i dette bygget nå. Vi får bare se hva som skjer. Vi er sultne og mange er bekymret for familie og venner. Telefonnettet er nede så ingen får tak i hverandre. Det skaper jo litt ekstra kaos.

Charlotte Gogstad som jobber i HotelsClub.com er også isolert.

- Jeg jobber i Soho, og eksplosjonen ved Russel Square var bare få hundre meter unna. Jeg var selv på undergrunnen da det først skjedde, men kom meg på jobb uten problemer. Nå har vi har fått beskjed av politiet om at vi ikke kan forlate bygningen. Jeg vet ikke hvor lenge vi må være her. Vi får levert mat og får tilbud om hotellrom. Jeg skal ikke på jobb i morgen, sier hun til Dagbladet.no.

- Vi har ventet på det

Thomas Aastad jobber i et stort rekrutteringsfirma i byen. Han sier at angrepet mot London i dag på mange måter har vært ventet.

- Det er rart. Jeg har bodd her i seks år og folk har på en måte ventet på at noe slikt skulle skje, at London ville være neste by ut. Undergrunnsbanen er et typisk mål. Tre millioner mennesker er innom der hver dag, om morgenene er det så fullt at folk nærmest står oppå hverandre. Det er få eller ingen sikkerhetstiltak. Om noen går inn der med en koffert full av bomber, ville man ikke merke før det var for seint, sier Aastad, som jobber i nærheten av Scotland. Også han har fått beskjed om å holde seg inne.

BLE EVAKUERT: Norske Edward L. Gjetrang og reisefølget Gry Gjerald, Kine Gjetrang, Simon Gjetrang og Linda Hellerud <a href0"http://www.dagbladet.no/nyheter/2005/07/07/436808.html">var i nærheten</a> da en av bombene gikk av i London i dag.
RØYKSKADD: Adam Stacey <a href="http://en.wikinews.org/wiki/Image:Trapped_underground.jpg">tok bilde av seg selv</a> på undergrunnen, som ble fylt av røyk da en av bombene gikk av i dag.