Blodige opptøyer i Irak

Sjiamuslimske demonstranter og en spanskledet militærstyrke barket sammen i den hellige byen Najaf. Minst 24 er døde og 200 såret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det var også store sjiamuslimske demonstrasjoner flere andre steder i Irak i dag, blant annet i Basra, Nassiriya, Kirkuk og Bagdad.

Demonstrantene som er tilhengere av den radikale sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr, krevde at forbudet mot et sjiamuslimsk tidsskrift blir opphevet og at en av Sadrs fremste medarbeidere blir løslatt.

Al-Sadr selv oppfordret sine tilhengere til å terrorisere fienden, siden fredelige protester «ikke lenger har noe for seg».

- Demonstrasjoner er ubrukelige, siden deres fiender elsker å terrorisere og undertrykke meninger, og avskyr folkene. Terroriser fienden, siden vi ikke kan tie om dens krenkelser, sa Sadr i en erklæring i dag.

Ikke tolerert

Lederen for den sivile amerikanske administrasjonen i Irak, Paul Bremer, fordømmer opptøyene i kraftige ordelag.

- I dag har en gruppe mennesker i Najaf gått over streken og grepet til vold. Dette vil ikke bli tolerert av koallisjonen. Dette vil ikke bli tolerert av det irakiske folk. Dette vil ikke bli tolerert av de irakiske sikkerhetsstyrkene, sier Bremer ifølge CNN.

Ny front?

Demonstrasjonene kan være første antydning til at det åpner seg en alvorlig ny front i Irak mot okkupasjonsstyrkene, i tillegg til sunnimuslimene nord for Bagdad og utenlandske terrorister fra al-Qaida.

Den heftigste uroen fant sted i Najaf. Den brøt ut da en større folkemengde som marsjerte mot nabobyen Kufa, passerte basen til den spanskledede Plus Ultrabrigaden på veien.

Ifølge flere journalister deltok svartkledde og væpnede medlemmer av den forbudte Mehdi-hæren, som er Sadrs private militsgruppe, i demonstrasjonen.

Flere demonstranter kastet stein mot militære kjøretøy og forsøkte å ta seg inn i militærleiren, ifølge øyenvitner. Mange av dem brukte også skytevåpen.

En fotograf fra nyhetsbyrået Reuters sier at soldatene returnerte ilden fra flere kanter, og at han så flere demonstranter bli alvorlig såret. Kampene varte i tre timer før de omsider døde ut.

Salvadoranere drept

Ifølge en erklæring fra det spanske forsvarsdepartementet ble fire salvadoranske soldater drept og ni såret da de skjøt tilbake mot demonstrantene.

El Salvador har 359 soldater i den spanskledede styrken, som omfatter soldater fra flere mellomamerikanske og karibiske land. Ingen spanske soldater ble såret.

I Bagdad ble flere mennesker såret i sammenstøt med amerikanske soldater etter at demonstranter okkuperte en rekke politistasjoner i Sadr-byen, og i Amara i det sørlige Irak ble én person drept og fem såret i kamp med britiske soldater.

I oljebyen Kirkuk i det nordlige Irak ble to amerikanske soldater og fem sivile irakere såret da en bilbombe gikk i lufta ved siden av soldater som holdt vakt under en sjiamuslimsk demonstrasjon i byen.

Ifølge politisjefen i byen var tre av de sårede irakerne barn. Liket av mannen som utløste bomben, ble funnet i bilvraket.

I separate episoder ble to amerikanske soldater drept i Falluja-området, vest for Bagdad, der fire amerikanske sivile ble drept, brent og lemlestet i forrige uke.

Avis forbudt

Den utløsende årsaken til de kraftige demonstrasjonene i helgen er at et tidsskrift som er talerør for Moqtada al-Sadr, al-Hawza, ble forbudt av okkupasjonsmakten for en uke siden fordi tidsskriftet angivelig oppildnet til vold.

I tillegg krevde demonstrantene at en av Sadrs fremste medarbeidere, sjeik Mustafa al-Yacoubi, blir løslatt. Yacoubi ble skal ha blitt arrestert fredag, men de spanske styrkene benekter at de sto bak pågripelsen.

Presidenten i det USA-oppnevnte styringsrådet i Bagdad, Massoud Barzani, fordømte i sterke ordelag tilhengerne av Sadr for å ha grepet til vold i protestene mot okkupasjonsmakten.

Sjiamuslimene som utgjør om lag 60 prosent av den irakiske befolkningen, og som var grovt undertrykt under Saddam Hussein, er kommet stadig mer på banen siden Saddam ble styrtet etter den amerikanske invasjonen.

De mest radikale sjiamuslimene, under ledelse av den antiamerikanske al-Sadr, er blitt stadig mer kritiske til okkupasjonen.

Tilhengerne av Sadr sa at de følte seg oppildnet av demonstrasjonene i dag, og at de vil trappe opp kampen mot okkupasjonen.

(Dagbladet.no/NTB/AFP/Reuters)

VÆPNET: Demonstranter utstyrt med plakat av Moqtada al-Sadr og Kalashnikov-gevær roper anti-amerikanske slagord utenfor sjiamuslimenes hellige by Najaf.
FLYKTER: Sjiamuslimske demonstranter flykter fra den spanskledede militærstyrken i Najaf.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer