Blodige sammenstøt i Hamburg

Hundrevis av islamske fundamentalister braste i natt sammen med kurdiske demonstranter i Hamburg.

Politiet måtte i natt rykke inn med store styrker, etter at det brøt løs gatekamper mellom kurdiske demonstranter og lokale IS-tilhengere. FOTO:AFP/DPA / MARKUS SCHOLZ
Politiet måtte i natt rykke inn med store styrker, etter at det brøt løs gatekamper mellom kurdiske demonstranter og lokale IS-tilhengere. FOTO:AFP/DPA / MARKUS SCHOLZVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMBURG (Dagbladet): De voldsomme og blodige sammenstøtene fant sted på Steindamm i bydelen St.Georg umiddelbart etter en anti-IS-demonstrasjon og solidaritetsmarsj for kurderne som slåss mot IS-militsen i grensebyen Kobani.

Blokkerte togtrafikken
Om lag 80 demonstranter satte seg etterpå i skinnegangen på Hauptbahnhof og blokkerte i flere timer togtrafikken. Andre trakk inn mot lokalene til den tysk-kurdiske kulturforeningen, som av mange oppfattes som en dekkorganisasjon for det forbudte kurdiske partiet PKK. I samme område ligger det også mange moskeer, blant annet den som var møtested for en del av terroristene som sto bak angrepene i USA den 11. september 2001.

Politiet rykket ut med store styrker etter at naboer meldte om blodige sammenstøt mellom kurdere og lokale IS-tilhengere som etter hvert møtte tallrike fram. Under kampene ble det - på begge sider - tatt i bruk jernstenger, kniver, køller og andre våpen. Vitner forteller om bevæpnede grupper som jagde motstandere gjennom gatene.

Mange skadd
Av de åtte som måtte bringes til sykehus, var minst en utsatt for alvorlige stikkskader. Totalt skal det ha befunnet seg 400-500 deltakere på hver side. Det ble også slått inn vinduer på tallrike restauranter og stukket flere biler i brann.

25 anholdt
Da ordensmakten nærmet seg, ble betjentene møtt med steiner som for gjennom lufta. Først etter at tre vannkanoner ble satt inn, roet gemyttene seg såpass at politifolkene kunne begynne å skille kampdeltakerne. 25 ble anholdt.  De verste bølgene la seg først ved midnattstider, men stemningen var fortsatt så amper at den massive tilstedeværelsen av politi ble beholdt til klokka fem i morges.

Eskalasjon?
Talsmenn for politiet i Hamburg bekrefter overfor tyske medier at de frykter nye opptøyer og sammenstøt i kveld — og at den opphissede stemningen kan bre seg til andre tyske byer.

Tyske myndigheter går ut fra at det bor om lag 30 000 aktive IS-sympatisører i landet og har minst 30 navn på den hemmelige lista over organisasjoner som blir overvåket for mistanke om terroriststøtte.

Kurdiske demonstranter viste tidligere på kvelden sin støtte til dem som slåss mot IS i grensebyen Kobani. Etterpå braste flere hundre av dem sammen med et tilsvarende antall IS-tilhengere. FOTO: AFP/DPA / MARKUS SCHOLZ
Kurdiske demonstranter viste tidligere på kvelden sin støtte til dem som slåss mot IS i grensebyen Kobani. Etterpå braste flere hundre av dem sammen med et tilsvarende antall IS-tilhengere. FOTO: AFP/DPA / MARKUS SCHOLZ Vis mer