BLODIGE SAMMENSTØT: Foto: Afolabi Sotunde / Reuters / Scanpix
BLODIGE SAMMENSTØT: Foto: Afolabi Sotunde / Reuters / ScanpixVis mer

Blodige sammenstøt mot økte bensinpriser i Nigeria

Høye bensinpriser har utløst demonstrasjoner og streik i Nigeria. Nord i landet innføres det portforbud etter sammenstøt mellom demonstranter og politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag var bensinstasjoner, banker og butikker stengt i protest mot at prisene på bensin er fordoblet. Det skyldes regjeringens beslutning om å stanse subsidieringen av drivstoff fra årsskiftet.

Flere steder var det voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politi mandag, og minst fem personer skal ha blitt skutt og drept under demonstrasjonene.

Størst uro var det i Kano, den største byen nord i landet, hvor minst to personer ble drept da politiet skjøt tåregassgranater og varselsskudd mot tusenvis av demonstranter. En ni år gammel gutt ble trampet i hjel av en folkemengde under urolighetene, ifølge lederen for landets menneskerettighetskommisjon.

Myndighetene innførte mandag et nattlig portforbud i storbyen.

- Som følge av de sørgelige hendelsene i byen, hvor noen pøbler kapret fagforeningenes fredelige demonstrasjon, har myndighetene besluttet å innføre et 14 timer langt portforbud, sier informasjonssjef Faruk Jubril.

- Fra og med i kveld er folk beordret til å holde seg innendørs mellom klokka 18 og 8 inntil ny beskjed blir gitt.

- Skjøt mot folkemengde Også i landets største by Lagos var det sammenstøt mellom demonstranter og politi. Ifølge øyenvitner ble minst en demonstrant drept da opprørspoliti skjøt inn i en folkemengde for å spre den.

I hovedstaden Abuja hadde nigerianske myndigheter ifølge nyhetsbyrået AFP utplassert 15.000 politifolk i et forsøk på å forhindre at streiken mot de økte bensinprisene skulle føre til voldshandlinger.

Sør i landet, i byen Benin, brøt en gruppe mennesker ut fra en demonstrasjon og gikk til angrep på en moské. De plyndret moskeen, forsøkte å tenne på den og såret flere personer, ifølge øyenvitner.

Lønnskutt President Goodluck Jonathan forsøkte i helgen å ta brodden av protestene ved å kunngjøre at lønnene til alle toppolitikere og framtredende tjenestemenn skal kuttes med en firedel.

- Jeg vil forsikre alle nigerianere om at problemene de nå opplever, bare er forbigående, framholdt han.

Subsidiene på bensin blir fjernet i et forsøk på å redusere de offentlige utgiftene og oppmuntre til økte investeringer i innenlandsk raffinering av olje.

Stor utgiftspost Fagøkonomer sier at over- og middelklassen takket være subsidiene kunne fylle tankene på bilene sine til lave priser, på bekostning av de fattige.

- Disse subsidiene utgjorde 25 prosent av den samlede utgiftssiden på statsbudsjettet og var den største enkeltstående utgiftsposten - større enn utdanning, helsestell og jordbruk til sammen. Hvis pengene som spares på å fjerne subsidiene blir brukt på riktig måte, må dette være et godt tiltak, sier økonomen Bismarck Rewane til nyhetsbyrået Reuters.

Oljeland Nigeria er Afrikas mest folkerike stat, med rundt 167 millioner innbyggere, og er også verdens 12. største produsent av råolje. Flesteparten av innbyggerne lever i dyp fattigdom, og rammes hardt av prisøkningene.

Andrekammeret eller underhuset i Nigerias nasjonalforsamling holdt krisemøte om prisøkningen søndag, og vedtok å be regjeringen om midlertidig å gjeninnføre bensinsubsidiene inntil spørsmålet er drøftet nærmere. Men regjeringen viser ingen tegn til å gi etter.

(NTB)

BLODIGE SAMMENSTØT: Foto: Afolabi Sotunde / Reuters / Scanpix
BLODIGE SAMMENSTØT: Foto: Afolabi Sotunde / Reuters / Scanpix Vis mer