Blodige slag i tyrkiske fengsler

Ifølge den tyrkiske regjeringen døde 17 fanger da tungt bevæpnet politi og soldater stormet 20 fengsler i Tyrkia. Talsmenn for fangene sier at langt flere døde i den blodige aksjonen for å stanse en pågående sultestreik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mens slektninger og venner sto og så på natt til i går, gikk politistyrkene til angrep på fengsler over hele Tyrkia med våpen, bulldosere og i enkelte tilfeller tanks.

To soldater og minst 15 fanger døde i den omfattende aksjonen. Den tyrkiske justisministeren Hikmet Sami Türk sa i går at de 15 fangene satte fyr på seg selv i stedet for å overgi seg til politiet. Ozgür Tayad i en støttegruppe for fangene sier at minst 8 av dem som er bekreftet drept, ble skutt av soldater eller politiet.

Sammenstøtene mellom bevæpnede fanger og soldater fortsatte enkelte steder utover dagen i går.

Sultestreik

Politiaksjonen var rettet mot mer enn 1000 fanger som sultestreiket på 61. døgnet på rad. Konfliktene oppsto da politiet forsøkte å tvangsinnlegge fangene på sykehus.

Fangene protesterte mot en fengselsreform der sovesalene blir erstattet av små eneceller.

De frykter overgrep fra fangevokterne dersom de blir innelåst i eneceller. Tyrkiske fengsler er beryktet for grusomme overgrep og tortur av fanger.

Politiske følger

Sultestreiken ble ledet av medlemmer av venstrepartier i Tyrkia, og minister Hikmet Sami Türk forklarte aksjonen ut fra målet om ro i fengslene.

- Fra nå av vil statens suverenitet bli realisert i fengslene, sa han i går.

Den blodige aksjonen er nok en blodflekk på Tyrkias rulleblad, et rulleblad som til nå har forhindret seriøse samtaler om tyrkisk medlemskap i EU. I går var det demonstrasjoner mot Tyrkia i flere europeiske byer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer