FULGTE FAREN: Kim Jong-un fulgte faren på hans siste reise, da begravelsesseremonien ble avsluttet med en stor seanse i Pyongyang. Foto: KYODO/REUTERS
FULGTE FAREN: Kim Jong-un fulgte faren på hans siste reise, da begravelsesseremonien ble avsluttet med en stor seanse i Pyongyang. Foto: KYODO/REUTERSVis mer

- Blodige tårer vil danne en sjø av en hevnbrann, som vil brenne ned alt

Nord-Koreas første politiske uttalelse, med Kim Jong-un som leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden dødsfallet til Kim Jong-il for nesten tre uker siden, har Nord-Korea vært preget av en offentlig landesorg. For halvannet døgn siden ble den to dager lange begravelsesseremonien avsluttet, og nå kommer landet med politiske uttalelser igjen.

Og retorikken er som før.

En uttalelse fra den nasjonale forsvarskommisjonen ble lest opp på TV i går kveld, og i den sparket nordkoreanske myndigheter mot kritikerne generelt - og da spesielt naboen i sør.

Marionetter - Vi kan fastslå med sikkerhet at idiotiske politikere rundt i verden, inkludert marionettene i Sør-Korea, ikke kan forvente seg noen endringer fra oss, ble det sagt i uttalelsen, ifølge Reuters.

Etter Kim Jong-ils død har verden på ny uttrykt bekymring for hva som skjer i Nord-Korea. Landet sliter kraftig økonomisk, og ifølge ekspertene har de vist liten vilje til å takle dette problemet.

Landets elite lever i luksus i hovedstaden.

- Vi kommer aldri til å ha noe å gjøre med Lee Myung-baks administrasjon, heter det i den nye uttalelsen.

IKKE BESKJEDENT: Slik ble avdøde Kim Jong-il hedret under begravelsesseremonien. Foto: KYODO/REUTERS
IKKE BESKJEDENT: Slik ble avdøde Kim Jong-il hedret under begravelsesseremonien. Foto: KYODO/REUTERS Vis mer

Myung-bak er Sør-Koreas president. I nord reagerer de kraftig på at sørkoreaneren sendte lufballonger med flygeblader inn over landet under begravelsen, der de ba Kim Jong-il dra til helvete. Det er nå sønnen Kim Jong-un som har overtatt styringen i landet.

Formelt i krig - Vi skal sørge for at forrædergruppa til Lee Myung-bak skal betale for dette til evig tid, på grunn av de utilgivelige syndene de begikk under begravelsen, står det ifølge AFP i uttalelsen.

- Et hav av blodige tårer fra militæret og folket vårt vil forfølge marionettregimet til siste slutt. Tårene vil danne en sjø av en hevnbrann, som vil brenne ned alt.

Formelt sett ligger Nord- og Sør-Korea fortsatt i krig siden de aldri undertegnet noen fredsavtale etter Koreakrigen på 1950-tallet, skriver NTB.

I 2010 ble sivile sørkoreanere drept av nordkoreanske raketter for første gang siden Korea-krigens slutt i 1953. Nord-Korea fikk også skylda for å ha senket et sørkoreansk krigsskip i fjor, men har tilbakevist disse anklagene.

SØRGER: Bildene som er sluppet ut av Nord-Korea viser en nasjon i kraftig sorg, men internasjonal presse har ingen tilgang til landet og kan ikke rapportere fritt derfra. Foto: KCNA/REUTERS
SØRGER: Bildene som er sluppet ut av Nord-Korea viser en nasjon i kraftig sorg, men internasjonal presse har ingen tilgang til landet og kan ikke rapportere fritt derfra. Foto: KCNA/REUTERS Vis mer