Blodigste angrepet mot Tyrkia på ti år

100 000 soldater på grensa mot Nord-Irak legger press på USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den tyrkiske hæren ble 12 soldater og 23 opprørere drept da den kurdiske PKK-geriljaen angrep en militærpatrulje nær grensa til Irak i Hakkari-provinsen sørøst i Tyrkia.

PKK hevder på sin side at 16 tyrkiske soldater ble drept.

Geriljaen skal også ha tatt en rekke tyrkiske soldater som gisler.


Blodigste på ti år
Angrepet begynte like etter midnatt søndag, og kampene fortsatte utover dagen. Den tyrkiske hæren skjøt artillerigranater mot en rekke mål langs grensa, og kamphelikoptre ble satt inn for å overvåke geriljaens fluktruter.

PKK-angrepet er det blodigste på mer enn ti år, og Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan kalte inn til et krisemøte med militæret og en rekke regjeringsmedlemmer søndag kveld.

– Vi vil fatte en beslutning om hva vi vil gjøre videre etter disse samtalene, sa Erdogan på tyrkisk fjernsyn.

Møtet skulle begynne klokka 20 lokal tid i hovedstaden Ankara. Både militærsjefen Yasar Buyukanit og president Abdullah Gül skulle være til stede, og statsminister Erdogan avbrøt et besøk i Istanbul for å delta på møtet.


Tillatelse
Onsdag trosset den tyrkiske nasjonalforsamlingen advarsler fra USA og godkjente en militær offensiv mot kurdiske opprørere inne i Irak. Søndag forsikret Erdogan om at han er villig til å sette offensiven ut i livet.

– Vi er veldig opprørte. Nasjonalforsamlingen har gitt oss tillatelse til å handle, og innenfor disse rammene vil vi gjøre det som må gjøres, sa Erdogan.

Den tyrkiske regjeringen er den siste tiden blitt utsatt for et sterkt press for å gjøre noe med konflikten med de kurdiske opprørerne, og flere eksperter tror et angrep på irakisk side av grensa er nært forestående. Men statsministeren advarer befolkningen mot å miste fatningen.

– Jeg forventer en rolig tilnærming, langt fra opphisselse og basert på sunn fornuft, sa Erdogan søndag.

Tyrkia har utplassert hele 100.000 soldater langs grensa mot Irak for å stoppe PKK-soldater som forsøker å ta seg inn i Tyrkia fra leirer i Nord-Irak. Ifølge tyrkiske myndigheter er det rundt 3.500 PKK-soldater i disse leirene.


– Ingen utlevering
Den irakiske utenriksministeren Hoshyar Zebari oppfordret i forrige uke kurdiske opprørere til å forlate Irak. Men Iraks president Jalal Talabani nekter å utlevere sentrale personer i den kurdiske opprørsbevegelsen til Tyrkia.

– En utlevering av PKK-ledere til Tyrkia er en drøm som aldri vil gå i oppfyllelse, sa Talabani på en pressekonferanse i byen Arbil i Nord-Irak søndag.

– Hvis den mektige tyrkiske hæren ikke kan utslette dem eller pågripe dem, hvordan skulle vi klare å pågripe dem og utlevere dem til Tyrkia? spurte Talabani, som samtidig lovte å forsvare landet mot et eventuelt tyrkisk angrep.


Fordømmelse
Søndag vedtok Iraks nasjonalforsamling en resolusjon som fordømmer trusselen fra Tyrkia.

– Iraks nasjonalforsamling vil fordømme trusselen om å bruke makt for å løse striden. Den føler at den tyrkiske nasjonalforsamlingens beslutning om å bruke makt ikke oppmuntrer bilaterale forbindelser, heter det i resolusjonen.

Mer enn 37.000 mennesker er drept siden den kurdiske opprørsbevegelsen PKK grep til våpen i kampen for selvstyre i de kurdiske områdene av Tyrkia i 1984. PKK regnes både av USA og EU som en terrorbevegelse.(NTB)
DEMONSTRERER FOR KRIG: Demonstranter i Tyrkias hovedstad Ankara vil ha aksjoner mot PKK etter at det i dag ble meldt om 12 drepte tyrkiske soldater på grensen til Nord-Irak. PKK (t.v.) har erklært at de trapper opp aksjonene mot Tyrkias hær. Foto: AFP
DEMONSTRERER FOR KRIG: Demonstranter i Tyrkias hovedstad Ankara vil ha aksjoner mot PKK etter at det i dag ble meldt om 12 drepte tyrkiske soldater på grensen til Nord-Irak. PKK (t.v.) har erklært at de trapper opp aksjonene mot Tyrkias hær. Foto: AFP Vis mer
NEKTER UTLEVERING: Presidenten i den autonomiske kurdiske regionen i Nord-Irak Massud Barzani nekter å overlevere kurdiske PKK-terrorister til Tyrkia.
VIL TA TIL VÅPEN?: Iraks sentralregjering i Bagdad frykter at sivile kurdere i Nord-Irak vil ta til våpen om tyrkiske soldater går inn i regionen. Disse kurderne demonstrerer mo Tyrkia i byen Suleimaniyah.
KLARE TIL AKSJONER: I grenseområdene mot Irak har Tyrkia store tropper, jagerfly og helikoptere som står klare på baser som denne, i Diyarbakir, til å angripe og overvåke Nord-Irak og PKKs bevegelser.