Blodparasitter i minst 120 norske innsjøer

Kan påføre deg stygge utslett og sterkt ubehag.

IKTE: En frittsvømmende ikte kalles cercarie eller haleikte. Parasitten lever egentlig i fugl og i snegler, men trenger også inn i huden på mennesker som oppholder seg i badevann. Parasitten er ikke farlig for mennesker, men forårsaker i varierende grad en allergisk reaksjon.
Foto: REIDAR MEHL
IKTE: En frittsvømmende ikte kalles cercarie eller haleikte. Parasitten lever egentlig i fugl og i snegler, men trenger også inn i huden på mennesker som oppholder seg i badevann. Parasitten er ikke farlig for mennesker, men forårsaker i varierende grad en allergisk reaksjon. Foto: REIDAR MEHLVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Blodparasitt, ikte, blod-ikte eller cercarie. Den lille parasitten har mange navn, men spesielt kjær er den ikke. Når den trenger inn i huden på mennesker kan den medføre stygt utslett og til dels sterkt ubehag.

Folkehelseinstituttet tror de ubehagelige parasittene er å finne i minst 120 innsjøer.

Utslettet kalles svømmekløe, og det varierer fra person til person hvor ubehagelige symptomene er.

Folkehelseinstituttet (FHI) oppfordrer alle å melde ifra om ferskvann der det er ikter. I fjor hadde de registrert parasitten i 116 ulike vann. Ifølge forskerne er tallet enda høyere i år.

- Vi har fått rapporter om at det er ikter i minst 120 norske innsjøer. Selv tror jeg de eksisterer i alle ferskvann som får høy nok temperatur om sommeren, og der det er vannlevende fugler og ferskvannssnegler, sier seniorforsker Arnulf Soleng ved FHI til Dagbladet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.