Blodpenger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Mens norske mineryddere risikerer livet for å uskadeliggjøre klasebombene som ligger igjen i Afghanistan, har Norge investert penger fra oljefondet i aksjer i et selskap som produserer en viktig komponent til de samme bombene. Nå er riktignok ikke klasebomber omfattet av noen internasjonale konvensjoner. Ikke desto mindre utgjør investeringene mildest talt et moralsk dilemma. Men Norge arbeider for et forbud mot klasebomber.
  • Etter at SV i fjor hevdet at oljefondet investerte i et selskap som produserer landminer, opprettet Stortinget et råd som skal vurdere om noen av fondets investeringer strider imot Norges folkerettslige forpliktelser. Det gjør teknisk sett ikke den aksjeposten som nå er avslørt. Men hvis den ikke blir solgt umiddelbart, står både regjeringen og Norge som sådan i fare for å miste sin humanitære troverdighet. Det er et større tap enn profitten på aksjene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer