Blodpenger

NEW YORK (Dagbladet.no): Edward Fine kunne nok tenkt seg en bedre start på dagen. Han er ikke den eneste som skor seg på tragedien i New York den 11. september i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildet av forretningsmannen som mirakuløst overlevde angrepet på nordtårnet i World Trade Center 11. september i fjor, gikk verden over. Men mandag morgen våknet han til overskriften Blodpenger i løssalgsavisa New York Post.

Fine forlanger nemlig 911 dollar for intervjuer om sin skjebne. Pengene går ikke til etterlatte eller brannmenn som risikerte livet, men til Fine selv.

- Jeg krever 500 dollar for en time og 911 for to, sier businessmannen til The Post. 911 er som kjent datoen for angrepet slik amerikanerne skriver den.

Ifølge avisa har den heldige Fine gitt rundt 12 intervjuer og dermed tjent om lag 6000 dollar.

Selv mener han det bare er rett og riktig, siden tida han bruker på pressen ellers kunne vært brukt til forretningene. Hvis fotografer kan tjene penger på sine bilder fra 11. september, hvorfor skulle ikke han?

Kenny Irby i medieinstituttet Poynter mener smartingen bryter en uskreven kontrakt mellom pressen og samfunnet. - Offentlige hendelser på offentlig sted er offentlig eiendom, sier Irby.

På samme marked

Fine er ikke den eneste som skor seg.

Konkurrentavisa Daily News forteller om innsamlingsselskapet i Florida som i fjor hentet inn 1,2 millioner i navnet til New Yorks brannmenn. Bare 48 000 dollar ble utbetalt, ikke en cent til de etterlatte.

Pengene har i det hele tatt strømmet inn til seriøse og useriøse det siste året. Ved utgangen av oktober hadde Røde Kors fått inn lovnader om 547 millioner dollar. Givergleden blant amerikanerne var så overveldende at organisasjonen satte sluttstrek for innsamlingen og kunngjorde at framtidige bidrag skulle gå til en generell katastrofehjelpskonto. I tilfelle flere terroraksjoner, jordskjelv eller orkaner.

Da våknet den velkjente skepsisen blant neworkerne og kravet: Show us the money. Røde Kors' president Bernadine Healy sluttet i jobben ved nyttår.

To USA

Etterlatte etter udåden forteller om en annen form for skepsis.

Først ble de møtt med enorm sympati. Gamle venner tok kontakt for første gang på årevis. Alle ville trøste og hjelpe. Men etter hvert ble det stadig mer snakk om penger. - Hvor mye får du?

Da myndighetene kunngjorde at de etterlattes familier ville få inntil 1,85 millioner dollar hver, ble 'grådige ofre' gjennomgangstema i mediene. Få fikk med seg at livsforsikringer, pensjoner og andre bidrag skulle trekkes fra.

Grådigheten finnes utvilsomt, men sorgen er ekte. Onsdag skal overlevende og de dreptes slektninger få minnes katastrofen på åstedet. 14 000 mennesker befant seg i finanssenteret. 2 800 ble drept.

Nærmeste familie omfatter rundt 14 000 personer. Dermed er om lag 30 000 helt direkte rammet.

Livet er forlengst gått videre for resten av landets 281 millioner. Men de 30 000 som ble rammet av overlagt massedrap, sliter med å finne fred.

Les mer i New York Post.

Les mer i Daily Mail.

BILDET SOM GJORDE HAM KJENT: Edward Fine befant seg i 79. etasje i det nordre tårnet da det første flyet krasjet inn i World Trade Center den 9. september i fjor. Nå krever han 911 dollar per intervju.
<B>PÅ FORSIDA I DAG: Edward Fine kunne sikkert ha vært denne forsiden foruten.