Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blodprøve avslører: Kaffe gjør deg yngre

Svaret ligger i blodet, hevder svenske forskere.

GODT OG SUNT: En kopp med kaffe kan gjøre underverker, hevder forskere ved Universitetet i Uppsala. Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet
GODT OG SUNT: En kopp med kaffe kan gjøre underverker, hevder forskere ved Universitetet i Uppsala. Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Biologisk kan kroppen din kan være flere år eldre, eller yngre, enn din kronologiske alder.

Det avhenger av livsstil, mosjon og kosthold, men forskere ved Universitetet i Uppsala i Sverige mener nå de har funnet indikatorene som viser om kroppen eldes raskere enn antall lys på bursdagskaka tilsier, skriver blant annet Aftonbladet.

Analysen avslører Ifølge studien er det å bli eldre knyttet til en rekke forandringer i hvordan kroppen og organene fungerer.

Livsstilsfaktorer som røyking og stress har negativ påvirkning på aldringsprosessene menneskekroppen må gjennom i løpet av et langt liv.

I studien avdekkes altså nye metoder for å avdekke hvor gammel kroppen din er.

- Vi demonstrerer i vår rapport at ved å analysere 77 forskjellige proteiner i blodstrømmen kan vi treffsikkert slå fast kronologisk alder, vekt, høyde og målet på en persons midje, skriver forskerne i rapporten.

Kaffe gjør deg flere år yngre I tillegg til å avsløre fysiske attributter kan proteinene brukes til å identifisere livsstilsfaktorene som har positiv og negativ effekt på hvor gammel kroppen din egentlig er.

- Røyking, høy BMI og høyt konsum av sukkerholdig brus øker alderen med 2-6 år, men fet fisk, moderate mengder kaffe og mosjon reduserer alderen med samme verdi, fastslår rapporten, som også åpner for flere bruksmetoder:

For, politiet offentliggjør ofte fantomtegninger av ansiktet til gjerningspersoner ved en etterlysning, og Uppsala-forskerne hevder at metoden også kan brukes av kriminalteknikere til å lage en personprofil som beskriver forbryternes høyde og vekt.

Alt de trenger er en størknet blodflekk.

Bruk av snus skal verken ha en negativ eller positiv effekt på kroppens biologiske alder, heter det i studien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!