KAN GI SVAR: Bare menn med svært høye verdier av antigenet PSA risikerer dødelig prostatakreft, viser ny studie. Foto: Scanpix
KAN GI SVAR: Bare menn med svært høye verdier av antigenet PSA risikerer dødelig prostatakreft, viser ny studie. Foto: Scanpix Vis mer

Blodprøve kan avsløre hvem som risikerer dødelig kreft

Under halvparten av menn er i risikosonen for den aggressive og dødelige formen for prostatakreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

|||
(Dagbladet): Legene er stadig i tvil om det er tjenelig å screene alle eldre menn for prostatakreft. Mange blir unødvendig behandlet og få reddes, skriver forskningsmagasinet Videnskab.dk.

Denne mistanken blir bekreftet av en fersk studie publisert i anerkjente British Medical Journal (BMJ).

Studien viser at rutinemessig screening ikke reduserer antall dødsfall.

I Norge er prostatakreft den vanligste kreftformen blant menn, og rammer årlig over 4000 personer.

Blodprøve avgjør risiko Ifølge BBC, viser derimot en annen studie i BMJ at man ved hjelp av en enkel blodprøve fra alle 60-årige kan dele mennene i to grupper:

Menn som er i risikosonen for å utvikle en potensielt dødelig form for prostatakreft, og menn som enten vil unngå sykdommen eller utvikle den så langsomt at den ikke vil bli livstruende i deres levetid.

Dagens screening foregår ved hjelp av en blodprøve som avdekker forhøyede verdier av antigenet PSA. Men PSA-verdien kan også stige av naturlige årsaker, og til nå har man ikke kunnet avgjøre om stigningen skyldes aggressiv eller en snillere form for prostatakreft.

Sterke resultater Den ferske studien, ledet av professor Hans Lilja ved Memorial Sloan Kettering Medical Center i New York, slår fast at ni av ti prostatadødsfall fant sted blant menn med absolutt høyest verdier av PSA.

Resten hadde ubetydelig risiko for å utvikle den dødelige formen for sykdommen.

På denne måten mener forskerne at man, ved hjelp av en enkel blodprøve, kan fortelle over halvparten av 60-årige menn at de er utenfor faresonen.

Studien bygger på blodprøver fra 1167 menn. Av dem døde 35 av sykdommen.

Forskerne mener imidlertid at forskningsresultatene bør følges opp med ytterligere studier, før man med sikkerhet kan si at screening for prostatakreft er unødvendig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer