Blodprøve kan avsløre morderen

KRISTIANSAND (Dagbladet): Politiet mener sjansen er stor for at dobbeltdrapsmannen har lagt igjen sitt biologiske spor på jentenes klær. Hvis DNA-profilen foreligger i dag, starter en storstilt og svært omfattende jakt på blodprøver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både folk i det kriminelle miljøet og personer som har oppført seg mistenkelig i Baneheia, vil bli kalt inn av politiet.

Allerede i formiddag kan politiet sitte med materiale som kan løse drapsgåten i Kristiansand.

Politiet er sikre på at de i løpet av kort tid vil pågripe og sikte personen som seksuelt misbrukte og knivdrepte Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) fredag kveld. Hvis de i dag sitter med en DNA-profil av dobbeltdrapsmannen, er det et avgjørende og fellende bevis.

Politiet opplyste i går at et titall personer i nær framtid vil bli innkalt for å avgi blodprøver. Det tar bare en eller to dager å utarbeide en DNA-profil utfra blodet til disse personene.

Mye blod

På jentenes klær var det, etter det Dagbladet erfarer, mye blod, som sannsynligvis stammer fra de to drepte.

Det biologiske sporet som nå blir analysert, og som trolig er sæd, skal være funnet på jentenes klær.

Da kriminalteknikerne kom til åstedet mandag formiddag, så de raskt at dobbeltmorderen kan ha lagt fra seg en rekke tekniske spor som kan være med på å felle gjerningsmannen.

- Det har vært mye overtidsarbeid de siste dagene, og vi er klare til å jobbe i helga. Alle oppgaver i denne saken gis høyeste prioritet, sier lederen ved laboratorieavdelingen ved Kripos, Arne Bjerkås.

Kriminalsjef Arne Pedersen bekreftet overfor Dagbladet seint i går kveld at de imidlertid sitter med andre meget gode spor i jakten på dobbeltdrapsmannen, uavhengig av dagens svar på om de har en DNA-profil.

Tekniske spor

- En DNA-profil vil uten tvil lette etterforskningen, og er et viktig bevis. Det er likevel ikke slik at vi er avhengig av å få en DNA-profil for å løse saken. Vi antar at vi sitter med tekniske spor som kan identifisere en gjerningsmann. Dessuten har vi andre opplysninger vi har samlet inn, sier Pedersen.

De som først vil kalles inn for blodprøvetaking på Kristiansand politikammer, er personer fra det kriminelle miljøet i byen, hasj- og ølklientell fra Syretoppen, samt personer som har oppført seg merkelig og mistenkelig i Baneheia fredag kveld og dagene før.

Hvis noen nekter, må politiet vurdere å be om en rettslig kjennelse og dermed tvinge dem til å avgi prøve. Tyr politiet til dette tvangsmiddelet, vil vedkommende få status som siktet i barnedrapssaken.

Høyeste beredskap

Hvis rettsmedisinerne i dag har DNA-profilen klar, vil Kripos kjøre profilen i sitt nyopprettede DNA-register. Kripos har høyeste beredskap på barnedrapene, og sitter klare for å ta imot DNA-floken fra rettsmedisinerne.

- Vi har gitt beskjed til Rettsmedisinsk institutt at så fort svaret foreligger, skal vi ha beskjed. Da vil vi selv kjøre ned og hente DNA-profilen, for å forsikre oss om at prosessen kommer i gang så raskt som mulig, sier politiavdelingssjef Nils Moe - som er prosjektansvarlig for Kripos' DNA-register.

Over 100 personer er avhørt som vitner i barnedrapssaken. Politiet benekter at noen av de avhørte er blitt spurt om å avgi blodprøve frivillig.

850 personer har så langt fått besøk av politiet i den omfattende rundspørringen i området rundt Baneheia. En rekke av disse har gitt viktige opplysninger om bevegelsene i Baneheia fredag og dagene før. To analyseeksperter fra Kripos har jobbet intenst med å kartlegge all informasjon i saken. I dag regner politiet med at oversikten langt på vei vil være klar.

DNA-profilen til 90 straffedømte personer befinner seg i dag i DNA-registeret.

Alvorlige forbrytelser

Her ligger bare personer som er dømt for drap, voldtekt, grovt ran, grov vold og den mest alvorlige narkotikaparagrafen.

Hvis mannen som drepte Stine Sofie og Lena blir avslørt gjennom registeret, vil barnedrapene bli den første saken som oppklares på denne måten.

De 90 DNA-profilene er registrert med tallkoder i en datamaskin. Hvis DNA-profilen fra barnedrapene matcher med en av profilene som allerede finnes i arkivet, vil svaret foreligge i løpet av få minutter.

I tillegg til de 90 DNA-profilene som allerede er registrert, har landets politidistrikter sendt 300 blodprøver fra domfelte forbrytere, prøver som ligger på Rettsmedisinsk institutt, klare til utarbeidelse av en DNA-profil. Om personen som drepte Lena og Stine Sofie er blant disse 300, vil han kunne identifiseres hvis han har etterlatt seg DNA-spor på åstedet.

Kristiansand politidistrikt har sendt 30 blodprøver av domfelte forbrytere til Rettsmedisinsk institutt. Blodprøvene skal i DNA-registeret. Om det er utarbeidet en DNA-profil av disse blodprøvene, er usikkert.