Ubåtmysteriet i Danmark:

Blodrestene på nesa avslørte løgnen

Bildene av Peter Madsen som vinket til pressen etter å ha kommet i land, inneholdt også bevis som aktor mener knytter ham til drapet på Kim Wall.

BLODSPORET: Dette bildet er tatt av ubåteier Peter Madsen etter at ubåten hans sank og han ble berget i land. Like etter fant rettsmedisinere blodspor ved Madsens venstre nesebor, kom det fram i retten torsdag. Arkivfoto: Bax Lindhardt / NTB scanpix Danmark / NTB scanpix
BLODSPORET: Dette bildet er tatt av ubåteier Peter Madsen etter at ubåten hans sank og han ble berget i land. Like etter fant rettsmedisinere blodspor ved Madsens venstre nesebor, kom det fram i retten torsdag. Arkivfoto: Bax Lindhardt / NTB scanpix Danmark / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KØBENHAVN / OSLO (Dagbladet): Torsdag startet rettssaken mot den drapstiltalte ubåtkapteinen Peter Madsen (47). Mannen, som står tiltalt i Nord-Europas mest omtalte drapssak det siste året, dukket opp i rettssal 60 i Københavns byrett iført briller og en svart genser.

Der fikk man høre at rettsmedisinere fant blod på nesa til Peter Madsen etter at han ble hentet i land. Han hadde også rifter på begge underarmene. Den rettsmedisinske rapporten som ble framlagt i retten torsdag viste at blodet på Madsens nese stammer fra den svenske journalisten Kim Wall.

Ifølge tiltalen, som Dagbladet har fått tilgang til, mener påtalemyndigheten at Madsen har planlagt drapet, blant annet ved at han tok med kniv, skrutrekkere, rør og sag i ubåten.

Ifølge tiltalen skjedde drapet i tidsrommet klokka 22.00 den 10. august og klokka 10.00 den 11. august i fjor.

Danske påtalemyndigheter ber om livsvarig fengsel for ubåtkapteinen, som er tiltalt for overlagt drap på den svenske kvinnen (30). I tillegg står han tiltalt for likskjending, partering og grove seksuelle overgrep.

Sentralt er også en rekke blodspor, som aktor viste til under rettssakens første dag.

«Usynlig ubåt»

I retten fikk man torsdag høre at Madsens ubåt «Nautilus» (UC3) ikke var utstyrt med en transponder, og at man derfor i utgangspunktet ikke kunne spore den. Likevel har politiet ved hjelp av moderne teknologi klart å følge ubåtens ferd i detalj i løpet av den fatale natta.

Aktor brukte store deler av den første dagen i retten på å gå gjennom hendelsesforløpet den 10. august i fjor. Det ble blant annet avspilt opptak av forsøk på radiokontakt mellom skipet «Aidabella» og ubåten i løpet av natta til 11. august i fjor:

««Aidabella» prøver å kontakte UC3 da Nautilus ligger i «Aidabella»s kurs. Får ikke svar.»

Ubåten er «usynlig» i tidsrommet 20.40-23.05, og blir «usynlig» igjen i nesten fire timer i løpet av natta.

- Ingen skadde om bord

I retten ble det så avspilt opptak av kommunikasjonen mellom et helikopter og UC3:

Peter Madsen sier «alt er ok, ingen skadde om bord».

«Tekniske problemer», sier han. «Men forventer snart å komme i havn OK».

Madsen får så beskjed om å ringe et nummer når han får mobildekning. Peter Madsen antyder på sin side at han ikke har en mobiltelefon.

Det neste som skjer er at Peter Madsen dukker opp i vannoverflaten. Fra helikopteret blir det spurt om hvor person nummer to (Kim Wall) befinner seg. Madsen sier at hun ble satt av på land dagen før.

Madsen hevder så at han var alene, før han blir seilt om bord i en personbåt til Dragør havn.

Der ble han møtt av politiet, som anholdte ham klokka 11.35 den 11. august.

UBÅT-MYSTERIET: Den danske oppfinneren Peter Madsen er tiltalt for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. Madsen har nektet skyld for uaktsomt drap, og sa lenge at han var alene da ubåten gikk under vann utenfor København. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

I retten blir det vist video av Madsen som kommer i land og viser tommel opp (Se video fra august 2017 over).

«Jeg har det fint. Er litt lei meg fordi skipet sank», sa Madsen til frammøtt presse etter å ha blitt «reddet» i land.

«Det var ingen andre enn meg om bord på denne turen», sa han videre.

Endret forklaring

Det skulle imidlertid ikke ta lang tid før politiet fant bevis som tydet på det stikk motsatte. For Madsen ble tatt med til Rettsmedisinsk institutt etter avhør hos politiet. Der ble det gjort test av inntørket blod over Madsens venstre nesebord, som siden har vist seg å være Walls.

Madsen hadde også friske rifter på begge underarmene.

Klokka 17.00, dagen etter at Madsen og Wall hadde dratt fra land, ble han siktet for drap. Det var først da, i forbindelse med siktelsen for drap, at Peter Madsen kom med en ny forklaring om hva som skulle ha skjedd.

Madsen hevdet da at Kim Wall døde ved en ulykke da hun fikk ubåtens takluke i hodet, og at han deretter begravet henne til sjøs.

Først 14. oktober erkjente Madsen at han hadde partert Wall, men hevdet da at hun (kanskje) døde av en gassforgiftning. Madsen har siden ikke uttalt seg til politiet, men holdt imidlertid fast ved den siste forklaringen under den første dagen i retten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer