Blodrødt: - Dramatisk

Coronasmitten har økt dramatisk i USA den siste tida. Det gjør en av landets fremste coronaeksperter urolig. Hun er bekymret for hva landet går i møte.

CORONAVIRUS: Smittespredningen i USA fortsetter å nå nye høyder. Det bekymrer en av landets fremste coronaeksperter. Her helsepersonell utenfor et sykehus i New York. Foto: AFP/NTB.
CORONAVIRUS: Smittespredningen i USA fortsetter å nå nye høyder. Det bekymrer en av landets fremste coronaeksperter. Her helsepersonell utenfor et sykehus i New York. Foto: AFP/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag passerte USA 12 millioner coronatilfeller, hvor en million av dem bare er registrert de siste seks dagene. Over 255 000 amerikanere har også mistet livet. Det viser Johns Hopkins-universitetets oversikt.

Det er nok en dyster milepæl for landet.

Nesten alle delstater rapporterer nå om en rask økning i antall tilfeller, ifølge CNN. På fredag ble det satt ny døgnrekord i landet. Da ble det registrert mer enn 195 500 nye smittetilfeller. Til sammenligning ble det på det meste meldt om 77 100 nye tilfeller på en dag i sommer, ifølge oversikten.

På fredag registrerte også USA sitt høyeste antall innlagte coronapasienter. Da var 82 100 amerikanere innlagt, ifølge kanalen. Den siste uka er det også meldt om mer enn 10 000 dødsfall i USA som er nesten det dobbelte av det ukentlige antallet dødsfall for ei måned siden.

- Dramatisk

Utviklingen bekymrer en av landets fremste coronaeksperter, Deborah Birx. Hun mener den kraftige smitteøkningen er «dramatisk».

- Dette er raskere. Det er bredere. Og det som bekymrer meg er at det kan vare lenger, sier hun til kanalen.

RØD ALARM: Leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi sier at det er rødt coronanivå i USA. Video: AP Vis mer

Deborah Birx (64) har sammen med Anthony Fauci vært blant smittevernekspertene i USA som har vært mest synlige under coronapandemien.

Birx har blitt anklaget for å gi intern støtte og vitenskapelig dekning for Trump-administrasjonens urealistiske syn på hvor godt landets coronarespons har fungert. Men hun har også fått kritikk fra presidenten selv.

Fikk kritikk av Trump

Da hun i august uttalte at viruset var mer utbredt da enn det var i mars var ikke Birx spesielt populær hos presidenten. Trump gikk hardt ut og kalte sin egen smittevernekspert for «patetisk»·

Trump ble selv smittet av coronaviruset i oktober, men har gjentatte ganger hevdet at USA er i ferd med å få kontroll på pandemien til tross for den kraftige smitteøkningen.

- Langt høyere

Dagens utvikling bekymrer derimot en av hans egne coronaeksperter.

Smitteøkningen får også Ester Choo, professor i beredskapsmedisin ved Oregon Health & Serviceom, til å reagere. Professoren mener USAs smittetall sannsynligvis er langt høyere enn hva som er registrert da hun mener mange nok ikke tester seg.

- Så mange stater har positive testnivåer på over 20 prosent, noe som betyr at vi henger veldig etter i våre bekreftede tilfeller, sier hun til kanalen.

Portforbud

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Den kraftige smitteøkningen i USA har nå tvunget mange byer til å gjeninnføre strenge smitteverntiltak.

I delstaten California er det innført portforbud mellom klokka 22 og 5, mens storbyen New York har stengt skolene for 1,1 millioner elever i håp om å stanse smittespredningen. Også i Chicago er innbyggerne blitt bedt om å holde seg hjemme.

Amerikanske myndigheter har også sett seg nødt til å fraråde innbyggerne å reise under neste ukes thanksgiving-feiring.

- CDC fraråder reising i thanksgiving-perioden. Det er ikke et krav, det er en sterk anbefaling, sa legen Henry Walke ved det amerikanske smittevernsenteret CDC til pressen torsdag.

- Tøffe seks måneder

SMITTET: 130 agenter fra Secret service skal ha blitt coronasmittet eller satt i karantene fordi de har vært nærkontakter med noen som er coronasmittede. Reportere: Marte Nyløkken Helseth og Vegard Kvaale / Dagbladet TV. Vis mer

Også en rekke europeiske land står overfor en omfattende coronabølge preget av høye smittetall og dystre dødsrekorder. I forrige uke døde over 29 000 mennesker i Europa med viruset, ifølge Reuters.

- Europa er igjen pandemiens episenter, sammen med USA. Det finnes lys i enden av tunnelen, men det vil bli noen tøffe seks måneder, sa WHOs Europa-sjef Hans Kluge under en pressekonferanse tidligere denne uka, ifølge Reuters.

En snarlig vaksine er nå verdens store håp for å sette en stopper for pandemien og restriksjonene.

Både den amerikanske vaksinemakeren Moderna og legemiddelfirmaet Pfizer hevder å ha vaksiner som er nærmere 95 prosent effektive, og sistnevnte har søkt om å få hastegodkjent vaksinen i USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer