Blodrødt Europa - flere dystre milepæler

- Vi ser en eksplosjon av coronatilfeller.

BRISTEPUNKT: Kapasiteten på flere europeiske sykehus er sterkt presset som følge av en dramatisk økning i antall coronapasienter. Foto: Andreas Solaro / AFP / NTB
BRISTEPUNKT: Kapasiteten på flere europeiske sykehus er sterkt presset som følge av en dramatisk økning i antall coronapasienter. Foto: Andreas Solaro / AFP / NTB Vis mer
Publisert

I onsdagens ukesrapport anslår Folkehelseinstituttet (FHI) at reproduksjonstallet (R), altså hvor mange personer en coronasmittet i snitt overfører viruset til, nå gjennomsnittlig ligger på 1,4 i Norge. Det tyder på at smittespredningen øker kraftig i samfunnet. Dersom smittenivået ikke går ned, antar FHI at vi om tre uker vil registrere 4500 nye smittetilfeller daglig.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier det er nødvendig å få kontroll over smittespredningen for å unngå en nedstenging av samfunnet, slik andre land i Europa har måtte ty til.

For også utenfor Norges landegrenser øker smitten - en rekke europeiske land står nå overfor en omfattende smittebølge preget av høye smittetall og dystre dødsrekorder.

Det bekymrer Verdens helseorganisasjon (WHO).

- Vi ser en eksplosjon av coronatilfeller i den forstand at det bare tar noen få dager før vi har en økning på én million smittetilfeller i Europa-regionen, sa WHOs regionaldirektør for Europa, Hans Kluge, til nyhetsbyrået AFP forrige uke.

1 av 4 dødsfall skyldes corona

Frankrike har nå registrert 1 898 710 smittetilfeller og 42 960 coronarelaterte dødsfall.

Statsminister Jean Castex opplyser torsdag at landets sykehus er svært presset - en person legges inn på sykehus hvert 30. sekund og en ny pasient innlegges på intensivavdeling hvert tredje minutt.

I tillegg har franske pleiehjem stått overfor en dødsbølge den siste tida. Leger Uten Grenser, som gir medisinsk bistand i krise- og konfliktrammede områder, ber nå om hjelp fra frivillige til å bistå på franske sykehjem.

- En av fire dødsfall i Frankrike den siste uka skyldes coronaviruset, understreker Castex.

Passerer 50 000 dødsfall

Som det første landet i Europa passerte Storbritannia onsdag 50 000 coronarelaterte dødsfall. I løpet av de siste 24 timene har ytterligere 563 briter mistet livet til viruset.

Torsdag har landet også satt ny smitterekord, med nesten 34 000 nye tilfeller de siste 24 timene, skriver Sky News.

Spania ligger imidlertid hakk i hæl hva gjelder dødsfall, med over 40 000 rapporterte covid-19-dødsfall. Totalt har nesten 1,5 million spanjoler testet positivt for covid-19.

Én million smittede

Italia var lenge pandemiens episenter i Europa. Smittespredningen var i flere måneder ute av kontroll, tusenvis testet positivt og sykehusene nådde bristepunktet. Men så flatet smittekurven ut, og samfunnet ble gradvis gjenåpnet.

Nå har Italia nådd en ny, dyster milepæl: onsdag passerte landet én million smittetilfeller, som det fjerde landet i EU.

Nesten 30 000 personer er i skrivende stund innlagt på landets sykehus som følge av covid-19. Det er det høyeste antall innleggelser siden starten av pandemien, skriver The Guardian.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

- Kan bli bekmørkt

Sverige, som tidlig valgte en annen strategi enn resten av Europa, har vært hardest rammet av de nordiske landene. Den siste tida har det vært en dramatisk økning i smittetilfeller i Sverige, og i Stockholm-regionen er nå hver femte test positiv.

- Alle indikatorer peker i feil retning. Vi står overfor en situasjon som kan bli bekmørk, sa statsminister Stefan Löfven om smitteutviklingen onsdag.

Totalt har 171 365 personer fått påvist covid-19, hvorav 4658 er registrert det siste døgnet. Torsdag rapporterte Folkhälsomyndigheten også om 40 nye dødsfall. Dermed har totalt 6 122 svensker dødd med coronaviruset.

Kurven flater ut

Det er imidlertid noen lyspunkter idet Europa står midt i den andre smittebølgen. I Danmark har R-tallet falt fra 1,1 til 0,9 - en indikator på at smitten i samfunnet er avtakende. Både i Belgia og Tyskland tyder det også på at smittekurven flater ut.

- Det viser at vi ikke er hjelpeløse mot viruset, sier sjefen ved det tyske folkehelseinstituttet Robert Koch Institute (RKI), Lothar Wieler, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer