Coronaviruset:

Blodrødt Europa: - Kan bli langvarig

Storbritannia, Frankrike, Nederland og Belgia har nå registrert to-tre ganger så mange smittede som i mars. Samtidig advarer Tysklands forbundskansler Angela Merkel om at dersom ikke noe gjøres nå, «vil det ikke ende godt».

<strong>ADVARER:</strong> Assisterende helsedirektør Espen Nakstad tror smittebølgen vi nå ser i Europa kan bli mer langvarig. Foto: Heiko Junge / NTB
ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad tror smittebølgen vi nå ser i Europa kan bli mer langvarig. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra lørdag innfører Paris og flere andre byer i Frankrike portforbud mellom klokka 21 og 06. Samtidig har landet erklært en nasjonal helsekrise som trer i kraft samtidig med portforbudet.

Beslutningen kommer etter at landet nå opplever en omfattende smittebølge.

Men Frankrike er ikke alene. Også Storbritannia, Nederland og Belgia ser en liknende smittesituasjon.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener coronabølgen vi nå ser i Europa kan bli mer langvarig enn den vi hadde i vår.

Stor pågang på sykehusene

– Det er Storbritannia, Frankrike, Nederland og Belgia som har hatt den kraftigste smitteøkningen sammenliknet med mars, med to-tre ganger så mange smittede, sier Nakstad til Dagbladet.

– Her er det verdt å merke seg at der reelle smittetallet fortsatt er lavere enn i mars, ettersom testingen er høyere nå, men disse landene merker en stor pågang av Covid-19- pasienter på sykehusene, fortsetter han.

<strong>STOR PÅGANG:</strong> En sykepleier tar hånd om en Covid-19-pasient ved sykehuset Assistance Publique - Hopitaux de Paris torsdag. Foto: Lucas Barioulet / AFP/ NTB
STOR PÅGANG: En sykepleier tar hånd om en Covid-19-pasient ved sykehuset Assistance Publique - Hopitaux de Paris torsdag. Foto: Lucas Barioulet / AFP/ NTB Vis mer

Lørdagens portforbud innføres i blant annet Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Saint Etienne og Toulouse.

Restriksjonene innebærer at man ikke kan gå ut eller på restaurant, men det er ikke forbud mot å reise mellom regioner eller å reise med offentlig transport, skriver Sky News.

Beslutningen kommer ikke uten grunn.

Flere dager den siste uka har tallet over nye smittede ligger godt over 20 000 og torsdag satte landet ny smitterekord med 30.621 nye tilfeller. Det var det også registrert 88 nye coronadødsfall, mens 77 nye personer ble innlagt på sykehus med coronasykdom.

En tredjedel av landets intensivplasser, opptas nå av Covid-19-pasienter.

Portforbud

Mandag presenterte også statsminister Boris Johnson en ny plan for lokale nedstenginger i Storbritannia, ettersom myndighetene nå anser landet å være på et «kritisk sted» i pandemien.

De siste to ukene har smittetrykket i landet vært på 242 smittede per 100 000 innbyggere. Fredag er tallet 302, ifølge Det europeiske smittevernbyrået (ECDC).

De lokale nedstengingsreglene i Storbritannia vil framover avhenge av om områder blir vurdert til å være i mellomstor fare, høy fare eller svært høy fare.

<strong>INSPISERER:</strong> Politiet inspiserer en bar i Paris for å sjekke at smittevernregelementet overholdes i forrige uke. Foto: Thomas Coex /AFP /NTB
INSPISERER: Politiet inspiserer en bar i Paris for å sjekke at smittevernregelementet overholdes i forrige uke. Foto: Thomas Coex /AFP /NTB Vis mer

I store deler av England blir faren nå vurdert til mellomstor, noe som blant annet innebærer portforbud etter kl. 22.

I likhet med da den første smittebølgen traff Storbritannia, mener likevel flere av landets politikere at Johnson reagerer for seint.

Leder for arbeiderpartiet Labour, sir Keir Starmer, mener regjeringen ikke lenger lytter til forskerne, og viser til hvordan Scientific Advisory Group for Emergencies, et rådgivende organ, anbefalte en nedstengning allerede for tre uker siden.

Dyster milepæl

I Spania har Catalonia denne uka besluttet å stenge ned alle barer og restauranter i to uker, skriver El Pais.

Også i Madrid-regionen ble det, om enn motvillig, innført nye restriksjoner sist fredag, selv etter at flere av delstatens innbyggere i flere uker har hatt forbud mot å bevege seg utenfor sine kommuner.

Onsdag ble Spania også det første EU-landet som har registrert over 900 000 smittetilfeller under pandemien.

Nakstad mener restriksjonene som nå innføres i flere Europeiske land, er nettopp fordi landene ønsker å unngå en liknende situasjon som i mars.

SKEPTISK: Flere forskere og politikere verden over har tatt til orde for å oppnå «flokkimmunitet» mot coronaviruset. Det er WHO-sjefen skeptisk til. Vis mer

– De ønsker ikke å komme i samme situasjon, med en kritisk stor pågang på sykehusene. De føler nok at de nå må gjøre grep for å snu smittetrenden, sier han til Dagbladet.

Smittetallene øker også i Italia, som onsdag registrerte over 7300 smittetilfeller, ifølge Sky News.

Antallet smittede per 100 000 innbyggere har doblet seg på to uker og ligger nå på 96, viser tall fra ECDC.

Regjeringen i Italia har uttalt at de vil unngå en ny lockdown i landet, men har ikke villet utelukke at det kan bli aktuelt å stenge ned byer og provinser.

– Vil ikke ende godt

I Belgia er det innført portforbud og barer er stengt i minst en måned.

I løpet av de siste 14 dagene er det registrert så mange som 429 smittetilfeller per 100 000 innbyggere, og myndighetene har advart om at sykehusenes intensivplasser kan være fulle innen november, dersom man ikke får ned smitten.

Også Tyskland har innført strengere tiltak i hardt coronarammede områder, etter at landet flere dager på rad har satt nye smitterekorder.

<strong>INNFØRER RESTRIKSJONER:</strong> Også Tyskland har trappet opp restriksjonene i de hardest rammede områdene i landet. Angela Merkel har advart om at landet kan havne i en alvorlig situasjon dersom ikke smitten begrenses. Foto: Olivier Hoslet /Pool via REUTERS / NTB
INNFØRER RESTRIKSJONER: Også Tyskland har trappet opp restriksjonene i de hardest rammede områdene i landet. Angela Merkel har advart om at landet kan havne i en alvorlig situasjon dersom ikke smitten begrenses. Foto: Olivier Hoslet /Pool via REUTERS / NTB Vis mer

I områder der antallet virustilfeller overskrider 35 per 100 000 innbyggere over sju dager, anbefales det nå at det blir påbud om munnbind på offentlige steder, samt at utesteder må stenge tidligere. Munnbind har allerede vært påbudt på kollektivtransport og i butikker siden april.

Merkel advarte samtidig om at dersom ikke noe gjøres nå, «vil det ikke ende godt».

– Vi må be alle, og spesielt de unge, om å klare seg uten et par fester nå, slik at vi kan ha et godt liv i morgen eller dagen etter, sa Merkel ifølge Sky News.

Gunstigere situasjon i Norge

Nakstad mener smittebølgen man nå ser i Europa kan bli mer langvarig enn den vi så i mars.

Han forklarer at smitten ikke øker like raskt som i mars, fordi de fleste land har innført mange smittebegrensende tiltak.

– Samtidig sitter det langt inne å innføre like omfattende tiltak som i mars, og derfor bruker man lengre tid på å få ned smittebølgen med mindre inngripende tiltak.

Han tror også flere land kan komme til å innføre nye og strengere restriksjoner, dersom de havner i samme situasjon som Frankrike, Storbritannia, Nederland og Belgia. Han utelukker heller ikke at slike restriksjoner muligens vil bestå helt til vi får en vaksine.

Det er registrert 16 096 smittetilfeller i Frankrike det siste døgnet. Det er den høyeste økningen noen gang. FOTO: NTB Vis mer

– Det inkluderer også Øst-Europa, som nå ser sin første bølge. De var mer skånet i vår, ettersom befolkningen her ikke dro til alpene.

I Tsjekkia har skoler nå blitt stengt ned for en periode, i håp om å få bukt med smitten. Det totale antall smittede i landet har doblet seg bare i løpet av oktober, skriver avisa Praguemorning.

Torsdag hadde landet 9721 nye smittetilfeller. Smittetallet for de siste 14 dagene ligger nå så høyt som 660 per 100 000 innbyggere, viser tallene fra ECDC fredag.

Nakstad mener imidlertid at Norge har gode muligheter til å unngå restriksjoner som nå innføres i flere deler av Europa, dersom vi er nøye med å overholde smittevernreglene.

– I Norge har vi nå et mye gunstigere utgangspunkt. Vi har nå lavere smittetall enn de fleste Europeiske land og fortsatt kontroll med de fleste smitteutbruddene. Det gjør at vi har mulighet til å unngå en tilsvarende situasjon som vi ser i enkelte av de hardest rammede landa i Europa nå, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer