Blodrødt for Bond-distributør

Filmdistributøren SF Norge tapte 47 millioner kroner i fjor, det verste resultatet i selskapets historie.

 Håper på sukess:  SF Norge tapte store penger i fjor. Nå håper Bond-distributøren på gode besøkstall. Foto: Iván Kverme/FA
Håper på sukess: SF Norge tapte store penger i fjor. Nå håper Bond-distributøren på gode besøkstall. Foto: Iván Kverme/FAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Underskuddet skyldes først og fremst markedsendringer som gjelder hele bransjen, sier Bente Hagen Stokke, adm. direktør i SF Norge, til Finansavisen.

SF Norge er landets største filmdistributør og driver med salg av kjøpe- og leiefilm til filmforhandlere og distribusjon til norske kinoer.

 I fjor var underskuddet på nesten 47 millioner kroner — det verste resultatet i selskapets historie.
Hagen Stokke forklarer at resultatet skyldes en generell digitalisering av filmkonsumet. Dette har redusert inntjeningen for salg av film til hjemmeunderholdning, det vil si DVD og Blu-ray, ifølge Hagen Stokke.

- Vi er naturligvis ikke fornøyd med et negativt resultat, sier hun til Finansavisen.

Kollaps i hjemmeunderholdning Selskapet ble etablert i Norge i 1989 og har siden slutten av 90-tallet tjent flere titalls millioner kroner årlig.

I toppåret 2007 omsatte SF Film for 462 millioner kroner med et overskudd på 49 millioner kroner. Året etter var bunnlinjen nær doblet til 86 millioner kroner, skriver Finansavisen.

Siden har det kun gått nedover målt i omsetning og resultat for det svenske filmselskapet, i takt med digitaliseringen av bransjen.

I 2013 utgjorde salget av film til hjemmeunderholdning 146 millioner kroner av omsetningen. I fjor var salget redusert til 65 millioner kroner.
Distribusjon av film på kino utgjorde i fjor 74 prosent av salgsinntektene etter å ha økt med rundt 70 millioner kroner fra 2013. Hagen Stokke begrunner økningen med at SF Norge i 2014 hadde mange og gode filmer på kino.

Håper på Bond-suksess Av kjente storfilmer distribuerer SF Film blant annet James Bond-filmene.

Den nyeste filmen med agent 007 i hovedrollen hadde premiere fredag og vises på kinosaler over hele landet i helgen.

- Hva slags forventninger har dere til besøkstallene?
- Vi har store forventninger og interne estimater, men ønsker ikke å kommentere dette i media. Filmen har fått svært gode kritikker og James Bond er en solid merkevare. Det er mange som har gledet seg til denne helgen, sier hun til Finansavisen.

Den forrige James Bond-filmen, «Skyfall», spilte inn 16,1 millioner kroner på premieredagen i 2012, ifølge VG.

Det var det høyeste beløpet for noen fredagspremiere i Norge noensinne, ifølge avisen.

- «Skyfall» hadde cirka 740.000 besøkende på kino, hvilket er et veldig godt resultat og en god bidragsyter for SF Norge. Vi håper på ny rekord med «Spectre», sier Stokke til Finansavisen.