Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blodrødt på børsen: Slettet hele gevinsten for 2018

Teknoselskapene blør etter Trump-kritikk, samtidig som frykten for handelskrig stiger.

SKAPER BØLGER: President Donald Trump var i dag både opptatt med påskefeiring i Det hvite hus, samtidig som han langet ut mot blant annet Amazon. Det ble en blodrød dag på børsen for e-handelgiganten og en rekke andre selskaper. Også Kinas nye tariffer, spiller inn. Foto: REUTERS/Carlos Barria/NTB Scanpix
SKAPER BØLGER: President Donald Trump var i dag både opptatt med påskefeiring i Det hvite hus, samtidig som han langet ut mot blant annet Amazon. Det ble en blodrød dag på børsen for e-handelgiganten og en rekke andre selskaper. Også Kinas nye tariffer, spiller inn. Foto: REUTERS/Carlos Barria/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Månedens og kvartalets første handelsdag i dag, mandag, har vært blodrød på de amerikanske børsene.

Dow Jones var ved stengetid klokka 22.00 på sitt laveste i hele år, og gevinsten for hele 2018 var dermed slettet.

Børsen falt til sammen over 450 poeng, et fall på 1,91 prosent

Spesielt også den teknologitunge Nasdaq-børsen opplevde sitt kraftigste fall på en dag siden 8. februar, ned 235 poeng.

Frykter handelskrig

Spesielt to faktorer er med på å forklare det store fallet på Wall Street: I dag slo nemlig Kina i bordet med nye tollsatser for amerikanske varer til en verdi på over 25 milliarder kroner. Den nye tollen inkluderer blant annet svinekjøtt, frukt og stålrør.

Tollen er bare den siste av handelstiltalk verdens to største økonomier har hatt mot hverandre den siste tida, i det stadig flere frykter blir en handelskrig.

Den aller største delen av utraderingen på børsen står imidlertid de store teknologiselskapene for. Amazon-aksjen falt i dag nesten seks prosent etter flere nye angrep fra president Donald Trump.

Langet ut mot Amazon

Trump hevder at det amerikanske postsystemet taper «en formue» på Amazon, og lovet i dag at dette vil endres. Han mener også selskapet ikke betaler nok skatt og ødelegger for andre bedrifter rundt omkring i USA.

Amazon har vært blant selskapene med størst vekst på børsen det siste året, og bidro med en kursøkning på 64 prosent, på den enorme sammenhengende veksten på amerikanske børser.

- Markedslederne er under press. Det er en situasjon hvor vinnerne på børsen de siste åra svikter. Da blir det en negativ psykologisk reaksjon i markedet, sier Mark Chaikin i analysbyrået Chaikin til CNBC.

Ian Winer i Wedbush Securities har følgende analyse om Amazons fall.

- USAs president angriper ett enkelt selskap for det han mener er urretferdige regler, sier Winer til CNN.

Også Facebook, Netflix og Googles moderselskap Alphabet har opplevd store kursfall i dag, mandag.

Tesla taper stort

Størst tap av dem alle hadde imidlertid Tesla. Da morgenhandelen begynte i dag, var kursen på selskapet ned 7,1 prosent. Mens tapet har minsket noe utover dagen. Ved stengetid klokka 22.00 er kursen på Tesla-aksjen ned 5,2 prosent.

Tesla har hatt en meget tung mars måned, med et børsfall på over 20 prosent.

Nylig ble det kjent at en av deres Model X-biler med autopilot aktivert var involvert i en dødsulykke i California 23. mars. Bilen skal ha kjørt rett inn i betongskillet på en motorvei ved Mountain View i delstaten. Ifølge selskapet ble sjåføren varslet flere ganger av bilen om hindringen. Ifølge mannens familie skal han imidlertid ha klaget flere ganger over autopilot-funksjonen.

BILJAKT: Elon Musks elbil har sluttet å filme, men nå har astronomer på jorden funnet starman og Roadsteren. Video: Gianluca Masi og Michael Schwartz Virtual Telescope / SpaceX Vis mer

Konkurs-aprilsnarr

Det spørs også om gründer Elon Musks aprilsnarr ikke falt i særlig god jord hos aksjonærene.

I en serie Twitter-meldinger i går hevdet han nemlig at selskapet var konkurs og at han selv var blitt funnet i svime inntil en av merkets nye modeller med et skilt påskrevet «bankwupt».

I dag kom han imidlertid med gladnyheten om at bilprodusenten nærmer seg målet om å produsere 2500 Tesla Model 3 i uka, og at produksjonen nå er på 2000 biler i uka, ifølge teknonettstedet Jalopnik.

Intel-aksjen stuper

Også teknoselskapet Intel - kjent for sine dataprosessorer - har opplevd et kursfall på åtte prosent i dag. Det skjer etter rapporter om at Apple vil slutte å bruke chippene i Mac-maskiner og heller lage egne prosessorer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!