Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blodskandalen: Tidligere fransk statsminister reinvasket

Brussel: Tidligere statsminister Laurent Fabius ble i dag fullstendig reinvasket i blodskandalen i Frankrike, mens tidligere helseminister Edmond Herve ble dømt for to tilfeller av smitte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fabius var anklaget for å stå ansvarlig for dødsfall som var forårsaket av overføringer av hivsmittet blod midt på 1980-tallet.

Blodskandalen har preget det franske samfunnet i 15 år, og det var første gang en tidligere statsminister og to av hans regjeringsmedlemmer sto tiltalt for drap i en riksrett. Også den siste av de tre, tidligere sosialminister Georgina Dufoix ble frikjent.

Dommen er en full seier for Laurent Fabius, som var statsminister fra 1984 til 1986. Han var tiltalt for uaktsomt drap fordi aktor mente han ikke hadde reagert raskt nok på advarsler om at blod i franske blodbanker kunne inneholde hivviruset. Fabius var dessuten anklaget for å ha utsatt innføringen av en amerikansk hivtest i påvente av at den franske skulle komme på markedet.

1000 døde

Rundt 4000 mennesker, blødere og personer som fikk blodoverføringer ved operasjon, er antatt å ha blitt smittet. Rundt 1000 av dem er døde av aids.

Saken mot de tre politikerne ble ført i en spesialnedsatt riksrett, som var sammensatt av tre høyesterettsdommere og 12 parlamentarikere. Retten mener at Fabius ikke på noen måte kan kritiseres og at han tvert i mot reagerte raskt da han ble gjort oppmerksom på farene for hivsmitte ved blodoverføringer.

Også Fabius' sosialminister, Georgina Dufoix, ble frikjent på alle punkter, mens helseminister Edmond Herve ble kjent skyldig i to tilfeller av smitte. Herve er gjort ansvarlig for ikke ha å advart personer han burde skjønt var i fare. Men den tidligere helseministeren slipper fengselsstraff ettersom retten mener at han i 15 år har vært forhåndsdømt i den franske opinionen.

- Retten har verken hatt mot til å frikjenne meg eller til å dømme meg ordentlig, sa Herve etter å ha fått dommen.

Reinvasket

Ofrene for blodskandalen reagerte kraftig på dommen. De mener hele saken var et skuespill der utfallet var bestemt på forhånd.

Laurent Fabius oppnådde ikke bare frifinnelse, men også en total rehabilitering. Fabius var Frankrikes yngste statsminister da Frangois Mitterrand utnevnte ham i 1984. Han er i dag president i nasjonalforsamlingen, men det er allment antatt at blodskandalen har satt en stopper for en politisk karriere som flere mener kunne ha bragt ham helt til topps i fransk politikk.

(NTB-Ole Kristian Bjellanes)