MERKELIG: Store deler av Øst-Europa har de siste dagene opplevd et merkelig værfenomen. Video: AP / CNN Vis mer

Merkelig værfenomen:

«Blodsnø» falt over Russland: - Som å stå på ski på Mars

Fenomenet vekker oppsikt i Øst-Europa, men det er neppe så uvanlig som det kan virke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Du har kanskje fått beskjed om at du ikke må finne på å spise gul snø, men det er trolig heller ikke anbefalt å ta seg en bit av den oransje snøen som har feid inn over store deler av Øst-Europa de siste dagene.

Det har kommet inn meldinger om, og bilder av, det bisarre værfenomenet fra Russland, Bulgaria, Romania og flere andre østeuropeiske land den siste tida.

Se video øverst i saken.

- Det er som å stå på ski på Mars, sier en skiturist på en video som er delt i sosiale medier, ifølge CNN.

<strong>ORANSJE SNØ:</strong> Det merkelige fenomenet er observert i flere østeuropeiske land de siste dagene. Som her i skibakkene utenfor Sotsji i Russland. Foto: Instagram / Margarita_Alshina (med tillatelse)
ORANSJE SNØ: Det merkelige fenomenet er observert i flere østeuropeiske land de siste dagene. Som her i skibakkene utenfor Sotsji i Russland. Foto: Instagram / Margarita_Alshina (med tillatelse) Vis mer

Det merkelige synet antas å være et resultat av heftige sandstormer i Nord-Afrika. Teorien er at sand og støv har blitt blåst opp i atmosfæren av en rekke stormer, og at dette så har blitt ført flere tusen kilometer nordover mot Europa, skriver den britiske avisa Independent.

Synes fra verdensrommet

Steven Keates ved Storbritannias svar på Meteorologisk institutt, MET office, sier til avisa at det er god grunn til å tro på at nettopp det har skjedd.

- Satellittbilder fra Nasa viser mye sand og støv fra atmosfæren som driver over Middelhavet. Når det regner eller snør, så tar nedbøren med seg det som måtte være av sand i atmosfæren, sier Keates til avisa.

Hvor i verden sand- og støvpartiklene havner, avhenger av vindretningen.

«Blodregn»

Små sandpartikler kan reise langt i atomsfæren før det kommer ned igjen. Det høres kanskje dramatisk ut, men begrepet «blodregn» eller «blodsnø» beskriver noe så vanlig som forurenset og misfarget nedbør. Lufta frakter med seg små sandkorn, og da kan det bli regn med en farge som minner om den blod har.

Bilpanseret er et sted du gjerne kan oppdage sanden – dersom den kommer, fortalte statsmeteorolog Ivar Hjellestad i forbindelse med et varslet tilfelle av «blodregn» i Norge i 2014.

- Når regnet har falt på en bil og tørker opp ser du at den er full av støv. Sanden i Sahara er rød og blir knyttet til blod, så det kan gjerne se litt skummelt ut, sa Hjellestad til yr.no den gang.

<strong>SKOGBRANN:</strong> Dette bildet fra Rennes i Frankrike viser den gule himmelen som dukket opp som følge av at støv fra Sahara og røyk fra europeiske skogbranner ble fraktet i lufta. Foto: Marie Dufay / AFP / NTB Scanpix
SKOGBRANN: Dette bildet fra Rennes i Frankrike viser den gule himmelen som dukket opp som følge av at støv fra Sahara og røyk fra europeiske skogbranner ble fraktet i lufta. Foto: Marie Dufay / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Så seint som i oktober i fjor førte den uvanlig gul-røde himmelen over Storbritannia og Frankrike til overskrifter verden over. Stormen «Ophelia» hadde nemlig tatt med seg støv fra Sahara og tjukk røyk fra skogbrannene i Portugal og Spania nord- og østover.

Falsk gass-alarm

Langt mer dramatisk var det i 2010, da aske fra Eyjafjallajökull-utbruddet på Island ble spredt over store deler av Europa og Vesten. Utbruddet lammet også flytrafikken i store deler av Europa.

Over 100 000 flyavganger og åtte millioner reisende ble berørt da 2010-utbruddet førte til den største stengningen av europeisk luftrom siden andre verdenskrig, og at begrepet askefast ble kåret til årets nyord i Norge.

I 2014 var det lukt som ble fraktet med vinden. For her i Norge skapte den islandske vulkanen Bardarbunga falsk gass-alarm.

I september 2014 fikk politiet i Nordmøre og Romsdal flere meldinger fra folk i Kristiansund, Molde og på Smøla, som meldte om en merkelig gasslukt. Både politi og brannvesen var ute med gassdetektorer for å sjekke, før Meteorologisk institutt kunne melde at lukta kom fra vulkanen Bardarbunga på Island.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer