Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blodsøl og rot hos tannleger

Hygieneslurv i bransjen. Ny rapport fra Helsetilsynet.

FAST RITUAL: Mange kvier seg for å gå til tannlegen - men trolig som regel av andre grunner enn bekymring for hygienen. Scenarioet på bildet har ikke forbindelse til Helsetilsynets rapport. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
FAST RITUAL: Mange kvier seg for å gå til tannlegen - men trolig som regel av andre grunner enn bekymring for hygienen. Scenarioet på bildet har ikke forbindelse til Helsetilsynets rapport. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nesten alle klagene på dårlig hygiene i helsevesenet dreier seg om slurv ved tannlegekontorer. Det viser en tilsynsmelding som Helsetilsynet legger fram i dag, melder NRK.

I meldingen beskrives blodsøl på instrumentbord, mangel på rydding etter tidligere pasienter samt engangsartikler som brukes flere ganger.

- Litt ekkelt
- Det virker noen ganger litt ekkelt, sier Geir Sverre Braut, assisterende direktør i tilsynet, til statskanalen. Han er bekymret over funnene i meldingen, som baserer seg på alle tilsynssakene i perioden 2004-2007.

Direktøren understreker at det bare meldes inn «en håndfull» saker hvert år - men det er likevel for mange for det statlige kontrollorganet for helseforetak.

- Det er nesten slik at en kan si at når det dukker opp en hygienesak hos oss, er den fra en tannlegepraksis, sier Braut, som således påpeker at det for helsevesenet ellers sjelden forekommer klager på hygienen.

- Jeg kan knapt huske en hygienesak fra et legekontor, en jordmorpraksis eller hjemmesykepleien.

- Helt forkastelig
Bransjen selv, ved Inger-Lise Solum Mathiesen, visepresident i Tannlegeforeningen, er sjokkert over funnene.

- Det er helt forkastelig, og vi skal ikke ha det, utbryter hun overfor NRK - og understreker at klagene som kommer inn, ofte gjelder små tannlegepraksiser.

- Hvis du sitter alene på et tannlegekontor - og kanskje har andre problemer - kan det glippe. Vi vet at de som mister autorisasjonen, ofte har hatt andre problemer som rus og psykiske plager; slike tannleger kan også tenkes å slurve med hygienen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling