HITLERS YNDLING: Eleonore Baur var en av de første på stedet da Hermann Göring og Adolf Hitler ble skadd 9. november 1923, da de marsjerte gjennom München. Foto: Foto: Sueddeutsche Zeitung / NTB Scanpix
HITLERS YNDLING: Eleonore Baur var en av de første på stedet da Hermann Göring og Adolf Hitler ble skadd 9. november 1923, da de marsjerte gjennom München. Foto: Foto: Sueddeutsche Zeitung / NTB ScanpixVis mer

Eleonore Baur:

«Blodsøster Pia» var Hitlers yndling

Eleonore Baur ble av SS-sjefen Heinrich Himmler utnevnt til SS-oberst og fikk en formell stilling som inspektør for sanitetstjenesten.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

BERLIN (Dagbladet): Den kortvokste kvinnen fra fattige forhold i München kom første gang i myndighetenes søkelys, da hun som 17 åring overfalt en ti år eldre mann på en åker utenfor byen. Eleonore ble etterpå dømt til en uke på vann og brød, for upassende oppførsel og forsøk på voldtekt.

Hun påsto senere at hun hadde lært sykepleierfaget under et års frivillig opphold på et sykehus i Kairo. Under de borgerkriglignende forholdene som hersket i Tyskland i årene etter Den første verdenskrig, sluttet hun seg til et paramilitært «frikorps» og deltok i voldsomme gatekamper mot de «røde». Da Adolf Hitler og hans flokk på et par tusen tilhengere den 9.november 1923 marsjerte gjennom München og erklærte at de ville overta makten i landet, ble de møtt av et kuleregn fra politiet. Hermann Göring fikk et prosjektil gjennom låret, mens Hitlers skulder kom ut av ledd fordi han under det påfølgende kaoset ble skubbet overende. Søster Pia hadde marsjert fire geledd bak dem, og var den første til å gi førstehjelp - noe Hitler aldri glemte henne for.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn