PRØVETUR: Statstopper fra Tyrka, Japan og Somalia deltok i prøveturen i Marmaray-tunnelen, som via Bosporosstredet forbinder Europa og Asia. Foto: AP / NTB Scanpix
PRØVETUR: Statstopper fra Tyrka, Japan og Somalia deltok i prøveturen i Marmaray-tunnelen, som via Bosporosstredet forbinder Europa og Asia. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Blodspakt for å få ferdig toget under Bosporos

Truet japanske arbeidsledere med å begå sjølmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministeren i Tyrkia, Recep Tayyip Erdogan ville, etter mange forsinkelser, innvie Marmaray, toget som forener Europa og Asia gjennom en tunell under Bosporos-stredet, 29. oktober, på dagen 90 år etter at Mustafa Hemal «Atatürk» grunnla republikken Tyrkia. I Samferdseldepartementet var man helt oppgitte over stadige forsinkelser.

Underskrift med blod Om kvelden 27. februar 2013 var det et møte på kontoret til Metin Tahan, generaldirektøren for investeringer i infrastruktur i Samferdselsdepartementet, med lederne for det japanske selskapet Taisei. De ledet et konsortium som bygde jernbanelinja.

For å legge press på japanerne og få dem til å forstå alvoret skar Tahan seg til blods i en finger og underskrev en avtale med sitt blod. Dersom ikke Marmaray blir ferdig i tide kom han og andre av hans tyrkiske kolleger til å ta sine egne liv. Japanerne ble bedt om å underskrive denne avtalen, eller blodspakten, om man vil.

Dette forteller han til den tyrkiske avisa Yeni Safak. Og avisa har til og med et bilde av avtalen som ble undertegnet med blod.

Lamslåtte - Det var nødvendig å fortelle utlendingene hvor viktig dette var for oss. Da de så blodet forsto de omsider vår besluttsomhet, sier Tahan til Yeni Safak.

Japanerne ble helt lamslått av hva de så. Tolken måtte gjenta ti ganger for dem hva den framlagte avtalen innebar.

- Enten skriver dere under eller så blir dere oppsagt. Nå kan dere dra tilbake til landet deres, om dere heller vil, sier han at han fortalte dem.

Harakiri? Japanerne skal til og med ha spurt om et sjølmord ville være et ærbart harakiri eller om tyrkerne hadde tenkt å hoppe ned fra ei bru over Bosporos.

Men japanerne kunne til slutt puste lettet ut. Til tross for mange vansker og også en del tekniske feil på åpningsdagen kunne den tyrkiske presidenten, den tyrkiske statsministeren og den japanske statsministeren ta åpningstoget i tide. Og det krevde ingen menneskeliv.