Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blodspor mot eks- president

Ifølge Ukrainas statsadvokat er drapet på journalist og korrupsjonsjeger Heorhiy Gongadze nå oppklart. Drapsordren kan ha blitt gitt av ekspresident Leonid Kutsjma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Morderne utførte en kriminell ordre. Vi vet hvem som ga ordren, sa den nyinnsatte statsadvokaten Svjatoslav Piskun i Kiev i går. Men han unnlot å si hvem vedkommende var. Dermed går mistanken automatisk mot ekspresident Leonid Kutsjma, som på et båndopptak har bedt sin innenriksminister om å bli kvitt den plagsomme Gongadze.

Avhøres i morgen

Kutsjma har siden midten av februar vært på helsebringende ferie i badebyen Karlovy Vary i Tsjekkia. Hans avsatte innenriksminister Jurij Kravtsjenko skal etter planen avhøres av etterforskere i morgen.

Statsadvokat Piskun sier at det var fire menn som drepte Gongadze. To er arrestert, en er på frifot med ordre om ikke å forlate Kiev, og en er ettersøkt gjennom Interpol.

I september 2000 satte Gongadze seg ifølge Piskun inn i en bil han trodde var en drosje. Så kom tre andre menn inn i bilen og kjørte ham ut av Kiev. Noen dager etter ble kroppen funnet mishandlet, og hodet var kappet av og borte.

Etter at Viktor Jusjtsjenko vant det omstridte ukrainske presidentvalget i romjula, har det kommet fart i både etterforskningen av Gongadzes død og av forgiftningen av Jusjtsjenko i fjor høst.

-  Ta Gongadze

Ekspresident Kutsjmas regime var gjennomkorrupt, og Gongadze var et problem for presidenten fordi han rapporterte om korrupsjon, blant annet et våpensalg til Irak og Saddam Hussein mens det var våpenembargo mot Irak. Det var mens Gongadze skrev om dette at Kutsjma på sitt kontor ga følgende ordre til innenriksminister Kravtsjenko:

-  Jeg sier deg, press ham ut, hiv ham ut, kast ham til tsjetsjenerne, sier Kutsjma på båndet. Det har blitt undersøkt av CIA, som mener opptaket er autentisk.

Kutsjma var presidenten som i fjor tillot det omfattende valgfusket som skulle stjele valgseieren fra Jusjtsjenko. Men hundretusener av demonstranter mobiliserte i Kievs gater mot valgfusket, og Jusjtsjenko ledet Ukrainas oransje revolusjon til seier.

MISTENKT: Ukrainas ekspresident Leonid Kutsjma skal ha gitt ordre om å bli kvitt journalisten Heorhiy Gongadze.
DREPT: Journalist Heorhiy Gongadze.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!