Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bilbrannene i Sverige

Blodspor og filmopptak kan avsløre gjernings­personene

Politiet har sikret flere bevis. Tre personer er allerede pågrepet, mistenkt for å ha satt fyr på biler i Vest-Sverige.

SLOKKER: Brannvesenet slokket biler igjen i går kveld, etter at omkring 90 biler brant i Vest-Sverige mandag. Foto: Adam Ihse / TT / NTB Scanpix
SLOKKER: Brannvesenet slokket biler igjen i går kveld, etter at omkring 90 biler brant i Vest-Sverige mandag. Foto: Adam Ihse / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det jeg kan si, er at de tre som er pågrepet er fra Göteborg, og de er alle kjenninger av politiet fra før. Jeg kan ikke kommentere hva slags gjerninger de har begått tidligere, sier Tommy Nyman, politiets pressetalsmann i Sveriges politiregion vest, til Dagbladet.

Nyman vil heller ikke si noe om hvilket miljø de tilhører, eller hva politiet tror om motivet for å tenne på en rekke biler.

- Det blir bare spekulasjoner, sier han.

En 19-åring som er mistenkt for å være en av dem som står bak de voldsomme bilbrannene i Göteborg natt til tirsdag, er pågrepet av grensevakter på en flyplass i Tyrkia.

Det var vitner og slektninger av 19-åringen som satte politiet på sporet av personen som hadde rømt til Tyrkia, melder Göteborgs-Tidningen.

Personen skal bli flydd hjem onsdag, ifølge avisa.

Tre mistenkte

To andre mistenkte ble også pågrepet på tirsdag. De ble først identifisert av politiet som en 16- og en 20-åring, men seinere ble det slått fast at det var snakk om en 19- og en 20-åring.

Ifølge Expressen kan det bli flere pågripelser i løpet av kort tid.

Det var tirsdag ved 21-tida at politiet fikk melding om brennende biler på en parkeringsplass i Frölunda. I timene etter ble over 90 biler i Vest-Sverige påtent av svartkledde, maskerte ungdommer.

UTBRENT: Utbrente biler på en parkeringsplass ved Frölunda torg i Göteborg. Rundt 80 biler ble enten satt fyr på eller utsatt for hærverk i og utenfor Göteborg mandag kveld.

Foto: Adam Ihse/ TT / NTB Scanpix
UTBRENT: Utbrente biler på en parkeringsplass ved Frölunda torg i Göteborg. Rundt 80 biler ble enten satt fyr på eller utsatt for hærverk i og utenfor Göteborg mandag kveld. Foto: Adam Ihse/ TT / NTB Scanpix Vis mer

Blodspor og filmer

Politiet mener selv de har gode bevis i saken. Det som førte til pågripelsen av de tre mistenkte, var en video. Nå har de også funnet blodspor, som kan gi nye svar på hvem som står bak bilbrannene, ifølge P4 Göteborg.

Lokal politisjef i Sør-Göteborg, Dan Windt, sier til radiokanalen at politiet har sikret blodspor som nå er sendt til analysering.

Windt forteller til Aftonbladet at de tre mistenkte er blitt identifisert på film, hvor en av dem slår i stykker ei bilrute, en annen holder en gjenstand og tredjemann står og ser på.

BILBRANN: Svartkledde og maskerte ungdommer tente på og vandaliserte mange biler Vest i Sverige. Video: Expressen TV Vis mer Vis mer

Nå jobber politiet med å koble personene de har pågrepet, til bruddene de er mistenkt for.

- Vi vet ikke hvor lenge vi skal holde personene anholdt, men vi skal nå gjennomføre avhør, forteller Nyman.

Han forteller at etterforskningen fortsetter med god hjelp fra allmennheten.

Politiet har nemlig mottatt mange vitneutsagn, filmer og bilder fra personer i nærområdene som ikke liker det som har skjedd. Filmene blir gjennomgått av politiet.

Flere branner

Politiet gikk ut tirsdag kveld og sa at de forventet flere bilbranner. De rustet seg med politistyrker og oppfordret foreldre og voksne om å gå ut i gatene.

Ytterligere fem kjøretøy sto i brann natt til onsdag. Politiet er ennå usikre på om alle brannene kan kobles sammen.

- Vi vet ikke om gårsdagen kan knyttes til mandagens bilbranner. Ofte så kan folk prøve å henge seg på når slike ting skjer, sier Nyman.