Blodspor på betong

Storbritannia har fått et nytt barnedrap på samvittigheten. Ti år gamle Damilola Taylor blødde i hjel i et urinstinkende betonglandskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et fryktelig sted å dø, men også et fryktelig sted å leve. Så trist beskrives sosialboligene i Sør-London, der Damilola møtte sin fryktelige skjebne etter en tur på biblioteket.

Damilola Taylor har et skjevt smil og mørke, vakre øyne. Han har sett på oss med det tillitsfulle blikket hele uka. Vi vet så godt at det for alltid vil være frosset til da han var ti år, og fikk sitt første bilde i britiske aviser.

  • Mandag for ganske nøyaktig ei uke siden var den nigerianske gutten på biblioteket i Peckham. Et betonglandskap i London-området Southwark der barn bærer våpen, og narkotika er en flittig brukt billett for noen timers flukt fra virkeligheten.

Et distrikt der det bare i oktober i år ble rapportert over 850 voldstilfeller. De fleste som bor der hører til en etnisk minoritet. For litt over to uker siden ble en nigeriansk 17-åring knivstukket til døde. Altfor mange jenter blir gravide mens de selv ennå er barn. Folk er fattige og statistikkene er triste der like sør for Themsen.

  • Damilola hadde vært på datakurs etter skoletid. I sin sølvfargede jakke ruslet han hjemover mot leiligheten han delte med søsteren, broren og mora. Tanten og fetteren hans hadde tatt imot de tre da de kom i august, slik skikken er der de kommer fra, Nigeria.

Når familien Taylor bestemte seg for å reise til Storbritannia, var det fordi Damilolas søster har kraftig epilepsi. Her i England finnes det medisiner mora Gloria ikke kan skaffe i Nigeria. Her kunne datteren som er født i Storbritannia få hjelp fra det offentlige helsevesen til et bedre liv. Richard Taylor så sin sønn for aller siste gang da han fulgte sin kone og deres to barn til flyplassen i Lagos. Damilola gledet seg ikke.

Han var en skoleglad gutt som reiste fra en trygg tilværelse til en storby i Europa. Til landet der moren og faren hans hadde giftet seg mens de begge studerte.

  • Hvorfor har det sjokkert britene så inderlig at Dammy, som pappaen Richard kaller ham, aldri kom hjem?

Blodsporene opp den slitne betongtrappa viste oss hvor langt gutten hadde slept seg av gårde i hardt såret tilstand. Da tiåringen ikke maktet å dra kroppen med seg lenger, var han mindre enn femti meter hjemmefra. En avstand han ikke hadde sjanse til å greie fordi blodet pumpet ut fra det dype kuttet i låret. Da hjelpen endelig kom og ambulansen ble tilkalt, var det ikke nok livskraft igjen.

Blodtapet var så voldsomt at Damilola døde. Barn ikke stort eldre enn Damilola selv ble sett løpende fra åstedet. Lørdag ble en 12- og en 13-åring pluss en 39-årig kvinne tatt av politiet, og løslatt seinere samme kveld mot kausjon.

  • Etterdønningene i britiske medier har vært enorme. Innenriksminister Jack Straw har vært på besøk i Peckham og manet alle som vet noe til å stå fram.

Statsminister Tony Blair brukte verdifull tid i Underhuset til å understreke at den fryktelige forbrytelsen må oppklares. Utdanningsminister David Blunkett sendte giftpiler mot det populære underholdningsprogrammet «Hvem vil bli millionær», og stilte spørsmål ved om samfunnet er blitt så kommersielt og opptatt av mammon av det ikke lenger finnes hjerterom til å hjelpe mennesker i nød.

  • Reaksjonen i det britiske samfunnet har selvsagt sin bakgrunn i den sjokkerende hendelsen i seg selv. Men stikket som drepte Damilola representerer noe mer.

Hvor rått og brutalt har ikke samfunnet utviklet seg til å bli når noen kan etterlate et barn døende i betongjungelen? Kanskje det til og med er barn selv som har utført udåden og stukket en knust flaske eller en kniv i låret på den ensomme gutten. Svært mye tyder på at det er barn som har utført drapet.

  • Damilola hadde klaget til mora og ringt hjem til faren i Nigeria. Han ble mobbet og betrodde pappaen sin at han ble slått i sitt nye hjemland. Gutter skrek «homse» etter ham på skolen, et ord Damilola ikke engang ante betydningen av.

Britenes smerte over Damilolas død kan aldri bringe den sterke og livsglade gutten tilbake til livet. Bare handlinger kan forhindre at det skjer igjen. Derfor lanserer regjeringen nå kontrakter der barn helt ned til tiårsalderen skal skrive under på at de skal oppføre seg skikkelig.

Så spørs det om det er nok voksne til stede som også følger med i timen.