Blodspor starter ny morderjakt

Da drapsmannen slo hull i verandadøra, skar et glasskår seg trolig gjennom klærne og påførte ham eller henne et rift. Rettsmedisinere fant de utrolig viktige bloddråpene på et glasskår i en blodpøl like innenfor døra, der liket av Marie Orderud (84) lå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag får politiet på Romerike svar på prøvene fra Rettsmedisinsk institutt.

Enten nagler dette en av de fire siktede til åstedet for trippeldrapet, eller så innleder det klappjakten på en ukjent gjerningsmann.

Etter hva Dagbladet forstår, er politiet forberedt på at blodet kan tilhøre en ukjent person - og dermed verken Per Kristian Orderud, kona Veronica, hennes halvsøster Kristin Kirkemo eller hennes eks-samboer Lars Grønnerød.

- Dersom DNA-analysen peker mot en femte person, betyr det verken at de siktede ikke har vært på åstedet eller at de ikke medvirket til trippeldrapet på annen måte, sier politimester Jørgen Høidahl i Romerike.

- Det betyr rett og slett at en ny person knyttes til ugjerningen, sier Høidahl.

Ny vending

Cato Schiøtz, som forsvarer Per Kristian Orderud, tror saken tar en ny vending i dag. Han er like overbevist om at den blir til gunst for hans klient:

- Per Kristian er 100 prosent trygg på at det ikke var hans blod politiet fant på åstedet, sier Schiøtz.

Han nøler ikke med å hevde at fokuset vil dreies i retning Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo - dersom blodsporet stammer fra en ukjent femtemann:

- Da vil den påståtte våpenoverleveringen bli stilt i et helt nytt lys. Politiet har hittil regnet min klient som hovedmann i saken. De har godtatt Kirkemo og Grønnerøds stadig skiftende forklaringer om våpenoverlevering, vådeskudd og byttehandel, sier Schiøtz.

- En ukjent femtemann vil langt på vei frikjenne min klient og hans kone som gjerningspersoner. Da må man lete i helt andre miljøer enn på Orderud gård, mener forsvareren.

Advokat Frode Sulland, som forsvarer Veronica, mener at advokatene er satt på sidelinjen av politiet i saken. Han reagerer sterkt på at forsvarerne ikke har fått tilgang på tekniske rapporter.

Dårlige kort

- Vi opplever en merkelig, og uvanlig form for tilbakeholding av opplysninger. Det kan gi inntrykk av panikk i politiet når de holder kortene så veldig tett, sier Sulland.

- Hvorfor mener du politiet opptrer slik?

- Jeg mener jo at politiet har dårlige kort, og at de selv også frykter at de har det.