Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blodsporene avslørte hvor den døde mannen lå gjemt. Flyet var lastet med penger

- Myndighetene mistenker en større historie.

BLODSPOR: Et amerikansk lastefly ble søndag holdt igjen på bakken på flyplassen i Zimbabwes hovedstad Harare. Bakgrunnen for dette var at bakkemannskaper oppdaget blodspor på utsiden av skroget på Western Global Airlines-flyet. På innsiden av serviceluken fant de en død mann. Foto: Privat
BLODSPOR: Et amerikansk lastefly ble søndag holdt igjen på bakken på flyplassen i Zimbabwes hovedstad Harare. Bakgrunnen for dette var at bakkemannskaper oppdaget blodspor på utsiden av skroget på Western Global Airlines-flyet. På innsiden av serviceluken fant de en død mann. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kom nyheten om at et amerikansk lastefly ble holdt igjen på bakken på flyplassen i Zimbabwes hovedstad Harare. Bakgrunnen for dette var at bakkemannskaper oppdaget blodspor på utsiden av skroget på Western Global Airlines-flyet.

Kort tid etter ble det oppdaget en død person om bord i tillegg til en enorm pengesum i den sørafrikanske valutaen rand. Bildene fra flyplassen viser hvordan mannskaper arbeider med å fjerne den døde mannen fra flyet.

De viser også de tydelige blodsporene på siden som skal ha fått de ansatte ved flyplassen til å slå alarm.

Fikk avslag i Mosambik Zenzele Ndebele er journalist for Radio Dialogue i Harare. Han forteller til Dagbladet at han har vært i kontakt med flere av de som jobber på flyplassen. Bildene i artikkelen er gjengitt med hans tillatelse.

- Det jeg vet så langt er at flyet kom fra Tyskland og var på vei til Durban i Sør-Afrika. De spurte om å få lande i Zimbabwe på grunn av tekniske vanskeligheter etter at de fikk avslag på den samme forespørselen i Mosambik, sier Ndebele til Dagbladet.

Ifølge den sørafrikanske nettavisa Independent Online skal den amerikanske piloten ha vært «vag» når han skulle begrunne behovet for en mellomlanding. De skal også ha forklart blodsporene med at flyet hadde kollidert med en fugl.

Dette skal nå ha fått myndighetene til å sette spørsmålstegn ved hvor mye mannskapet visste om mannen som lå innenfor en serviceluke.

- Myndighetene her nede vil finne ut nøyaktig hvorfor flyet landet. De mistenker at det kan være en større historie som ligger bak dette, sier Ndebele.

Interpol kalt inn Flyet var på vei fra München til Durban med en stor pengelast. Med om bord var også to representanter for den sørafrikanske nasjonalbanken. Ndebele sier at sørafrikanerne har bekreftet at pengene er deres, og Reuters skriver at de nå jobber med å få frigitt både penger og last.

Den sørafrikanske avisa The Times skriver i ettermiddag at myndighetene i Zimbabwe har bedt om hjelp fra Interpol for å komme til bunns i mysteriet.

Den døde mannen hadde nemlig ingen identifikasjonspapirer på seg, og liket hadde råtnet såpass at det var vanskelig å identifisere. Det eneste de vet er at det er en mann. De har heller ikke funnet ut hva som var dødsårsaken.

- Blindpassasjer Sør-Afrikas ambassadør til Zimbabwe, Vusi Mavimbela, forteller til Reuters at han har vært i kontakt med flere av de som var om bord på flyet. 

DØD PERSON: Kort tid etter landing ble det oppdaget en død person om bord i tillegg til en enorm pengesum i den sørafrikanske valutaen rand. Bildene fra flyplassen viser hvordan mannskaper arbeider med å fjerne den døde mannen fra flyet. Foto: Privat
DØD PERSON: Kort tid etter landing ble det oppdaget en død person om bord i tillegg til en enorm pengesum i den sørafrikanske valutaen rand. Bildene fra flyplassen viser hvordan mannskaper arbeider med å fjerne den døde mannen fra flyet. Foto: Privat Vis mer

- Dessverre var det en blindpassasjer om bord på flyet, og myndighetene arbeider nå med å løse saken. Hvor var flyet da personen tok seg inn der? Når og hvordan skjedde dette? For mannskapet og representantene for den sørafrikanske banken visste ingenting, sier han.

Det er foreløpig uklart hva som har skjedd med mannskapet. The Times rapporterte i går at de var arrestert, men Independent Online siterer rapporter på at de skal oppholde seg på et hotell i hovedstaden.

Det er ventet at politiet i Harare vil komme med en pressemelding i løpet av tirsdagen.