- Blodsugere, krigshissere, etterkommere av aper og griser

Videoer fra 2010 har dukket opp og avslører hva Mohamed Mursi sa om jøder to år før han ble Egypts president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): - Blodsugere, krigshissere, etterkommere av aper og griser.

Slik karakteriserte Egypts nåværende president Mohamed Mursi jøder og sionister i en tale i 2010.

For nærmere tre år siden, holdt den da langt mer ukjente islamistiske lederen Mursi en tale der han ba egyptere om å oppdra barn og barnebarn til å hate jøder og sionister, skriver New York Times.

Kaller jøder aper og griser I et fjernsynsintervju noen måneder seinere, som du kan se øverst i denne saken, beskriver han sionister som «blodsugere som angriper palestinerne». «Disse krigshisserne, etterkommere av aper og griser».

Nå kan de tre år gamle uttalelsene slå tilbake på den nyvalgte presidenten. De antisemittiske og antivestlige uttalelsene står i sterk kontrast til de moderate uttalelsene han Mursi kom med i den egyptiske valgkampen og hva han har sagt etter at han ble president. I stedet har uttalelsene styrket dem som sier at Israels arabiske naboer aldri vil slutte fred med den jødiske staten, skriver New York Times.

- Når en leder av et land tidligere har demonisert jøder, og han ikke gjør noe for å beklage uttalelsene, gir det mening at mange i Israel har konkludert med at han ikke er en god partner for fred, sier Kenneth Jacobsen i Anti-Defamation League, en amerikansk organisasjon som arbeider mot jødehat.

Fordømmes av Det hvite hus Talsmann for Det hvite hus Jay Carney sier at språket til Mursi var svært støtende og at amerikanske tjenestemenn har uttalt bekymring over språkbruken med den egyptiske regjeringen.

— Men som president har Mursi hjulpet til med å megle fram en våpenhvile mellom Israel og Hamas på Gaza, og har dessuten lovet å opprettholde Egypts våpenhvile med Israel, understreker Carney.

USA ber likevel Mursi om offentlig å beklage og trekke tilbake uttalelsene.