Blodsugeren sprer ny smitte

To nye flåttarter er oppdaget i Norge. Uhelbredelig flåttsykdom er på frammarsj.

SKOGFLÅTT: Flåtten skaper stadig helseproblemer for folk og dyr som beveger seg i skog og mark. 
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX .
SKOGFLÅTT: Flåtten skaper stadig helseproblemer for folk og dyr som beveger seg i skog og mark. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Som et ledd i sitt doktorgradsarbeid publiserte lege Gunnar Hasle og forskerkolleger i vinter en artikkel i tidsskriftet Journal of Parasitology om hvordan flått transporteres med trekkfugler.

Fant ny art Mellom 2003 og 2005 undersøkte de 9768 trekkfugler ved fire fugleobservatorier langs sørkysten av Norge.

- Vi påviste en flåttart som aldri har vært funnet i Norge før. Det var en larve av slekten Dermacentor, som satt på en løvsanger som ble fanget på Akerøya. Det må betydelige klimaendringer til for at den skal kunne etablere seg i Norge, men den finnes allerede i Nord-Tyskland, og vårt funn viser jo at det er fullt mulig for en ny flåttart å krysse Skagerak, sier Hasle.

Dermacentor reticulatus er vert for Babesia canis, som gir feber og anemi hos hunder, og Rickettsia-arten sp. RpA4, som man foreløpig ikke vet om kan forårsake sykdom. En rekke av de viktigste infeksjonssykdommene hos mennesker er imidlertid Rickettsia-arter.

Forskerne fant også en annen flåttart som ikke er etablert i Norge.

- Vi fant flere eksemplarer av flåttarten Hyalomma rufipes, som også tidligere har vært funnet på fugl. Denne er vert for Crim-Kongo hemorhagic fever, en farlig sykdom som er et økende problem i Tyrkia. Hyalomma klarer seg imidledrtid ikke langt nord for Middelhavet, og klimaendringene må komme langt, skal den gjøre seg gjeldende her, sier Gunnar Hasle, ekspert på tropesykdommer og eier av Reiseklinikken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer