Blodtrykket stuper i den norske befolkningen

- Egentlig et medisinsk paradoks, sier professor Steinar Krokstad.

BLODTRYKKET STUPER: Gjennomsnittsblodtrykket for menn i 40-årene var i 1980-årene, da HUNT 1 ble gjennomført, på 133. I dag under HUNT 4 er gjennomsnittsblodtrykket 127. Tilsvarende blodtrykk for kvinner i 40-årene er sunket fra 127 til 120. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BLODTRYKKET STUPER: Gjennomsnittsblodtrykket for menn i 40-årene var i 1980-årene, da HUNT 1 ble gjennomført, på 133. I dag under HUNT 4 er gjennomsnittsblodtrykket 127. Tilsvarende blodtrykk for kvinner i 40-årene er sunket fra 127 til 120. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi legger på oss, men likevel er blodtrykket på full fart nedover. Mindre røyk, endret kosthold, medisiner og kanskje bedre mosjonsvaner, er trolig årsaken.

- Det er egentlig et medisinsk paradoks at gjennomsnittsblodtrykket i befolkningen går ned samtidig som gjennomsnittsvekten øker.

- Det er tydelig at faktorene som gjør at blodtrykket går nedover, er sterkere og overstyrer tendensen man ville sett hvis vektøkning var eneste driveren, sier professor Steinar Krokstad, leder for folkehelseundersøkelsen HUNT (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag).

Den store befolkningsundersøkelsen HUNT 4 har pågått i to år. Forskerne har blant annet sett på sosial ulikhet i blodtrykk, kolesterol og fedme.

- Formidabel effekt

Gjennomsnittsblodtrykket for menn i 40-åra var på 133 i 1980-åra, da HUNT 1 ble gjennomført. I dag, under HUNT 4, er gjennomsnittsblodtrykket 127. Tilsvarende blodtrykk for kvinner i 40-åra er sunket fra 127 til 120.

- Dette er en formidabel effekt med tanke på at det er gjennomsnittsmåling. Effekten blir dessuten større jo eldre folk er. Hos folk over 80 år har gjennomsnittsblodtrykket sunket med 20 måleenheter, sier Steinar Krokstad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer