Blodtypen avgjør din risiko for hjertetrøbbel

Banebrytende forskning avslører store forskjeller.

BLODET AVGJØR: Forskere har funnet sammenheng mellom ulike blodtyper og risiko for hjerte- og karsykdommer. Foto: AP/Esteban Felix/NTB Scanpix
BLODET AVGJØR: Forskere har funnet sammenheng mellom ulike blodtyper og risiko for hjerte- og karsykdommer. Foto: AP/Esteban Felix/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Amerikanske forskere har nå funnet ut at hvilken blodtype man har kan ha innvirkning på risikoen man har for å utvikle hjerte- og karsykdommer, melder nyhetsbyrået AP.

Det viser seg at mennesker med blodtype A, B eller AB har høyere risiko for hjertesykdom enn folk med blodtypen O.

Den ferske studien, publisert i tidsskriftet Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology som utgis av American Heart Association, omfatter rundt 90000 kvinner og menn i to helseundersøkelser som er gått over 20 år.

Økt risiko 4070 av disse utviklet hjertesykdom. Forskerne tok høyde for en rekke risikofaktorer for hjertesykdom som kosthold, drikkevaner og familiehistorikk.

Her er forskernes funn:

•Mennesker med blodtype AB har 23 prosent høyere risiko for hjertesykdom enn folk med blodtype O. •Folk med blodtype B har 11 prosents økning i risikoen. •Personer med blodtype A hadde 5 prosent risikoøkning.

I Norge har 49 prosent av befolkningen blodtype A, 39 prosent har blodtype 0, åtte prosent har blodtype B og fire prosent har blodtype AB, skriver Forskning.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer