Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blodtypen avgjør din risiko for hjertetrøbbel

Banebrytende forskning avslører store forskjeller.

BLODET AVGJØR: Forskere har funnet sammenheng mellom ulike blodtyper og risiko for hjerte- og karsykdommer. Foto: AP/Esteban Felix/NTB Scanpix
BLODET AVGJØR: Forskere har funnet sammenheng mellom ulike blodtyper og risiko for hjerte- og karsykdommer. Foto: AP/Esteban Felix/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske forskere har nå funnet ut at hvilken blodtype man har kan ha innvirkning på risikoen man har for å utvikle hjerte- og karsykdommer, melder nyhetsbyrået AP.

Det viser seg at mennesker med blodtype A, B eller AB har høyere risiko for hjertesykdom enn folk med blodtypen O.

Den ferske studien, publisert i tidsskriftet Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology som utgis av American Heart Association, omfatter rundt 90000 kvinner og menn i to helseundersøkelser som er gått over 20 år.

Økt risiko 4070 av disse utviklet hjertesykdom. Forskerne tok høyde for en rekke risikofaktorer for hjertesykdom som kosthold, drikkevaner og familiehistorikk.

Her er forskernes funn:

•Mennesker med blodtype AB har 23 prosent høyere risiko for hjertesykdom enn folk med blodtype O.
•Folk med blodtype B har 11 prosents økning i risikoen.
•Personer med blodtype A hadde 5 prosent risikoøkning.

I Norge har 49 prosent av befolkningen blodtype A, 39 prosent har blodtype 0, åtte prosent har blodtype B og fire prosent har blodtype AB, skriver Forskning.no.

Forskerteamet, ledet av Lu Qi ved Harvard School of Public Health, tror kunnskapen kan bli nyttig for mange.

- Våre studier kan hjelpe leger til bedre å forstå hvem som har risiko for å utvikle hjertesykdom, sier Qi i en pressemelding.

Teorier Han mener de nye resultatene også kan bli viktig for folk flest.

- Hvis du vet at du har høyere risiko, kan du redusere den risikoen gjennom en sunnere livsstil, som å spise riktig, mosjonere og ikke røyke.

Forskerne kan ikke gi svar på hvorfor ulike blodtyper gir ulik risiko for hjerteproblemer, men de har noen teorier.

Det finnes forskning som tyder på at blodtype AB er forbundet med inflammasjon (betennelse), som igjen kan påvirke blodårene. Blodtype A ser ut til å henge sammen med et høyere nivå av skadelig kolesterol, skriver Forskning.no.

Det kan også se ut til at mennesker med blodtype 0 har mer av stoffer som har positive effekter på blodsystemet.

AVSLØRER DIN RISIKO: Hvilken blodtype du har kan ha betydning for din risiko for hjertesykdom. Foto: AFP/Luis Robayo/NTB Scanpix
AVSLØRER DIN RISIKO: Hvilken blodtype du har kan ha betydning for din risiko for hjertesykdom. Foto: AFP/Luis Robayo/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media