Blodveien til Det hvite hus

NEW YORK (Dagbladet): Presidentkandidat George W. Bush fortsetter sin blodige vei mot Det hvite hus. Texas-guvernøren er ansvarlig for to henrettelser bare i år. I dag er det den mentalt syke Larry Robison (42) som får giftsprøyta i Huntsville-fengslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Larry er klar til å dø, men han er og klar til å leve, sier moren, Lois Robison, til Dagbladet.

Hun møter ham for siste gang i formiddag norsk tid. Klokka ett i natt får Larry giftsprøyta.

Moren kommer ikke til å gi Bush sin stemme ved primærvalg eller presidentvalg. Men det gjør mange andre. Dødsstraff er en populær valgkampsak i USA.

Sammen med ektemannen Ken, Larrys sju søsken, hans kone og tenåringsdatter og hundrevis av sympatisører står moren i kveld utenfor fengslet og tenner lys for ham. De har kjempet for at Larry skal få leve etter 16 år på dødscella.

Schizofren

Det er ingen tvil om at Larry drepte fem personer for mer enn 16 år siden, men pårørende og spesialister har hele tida sagt at Larry var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

- Larry har vært paranoid schizofren siden slutten av tenåra. Han endte på dødscelle fordi ingen kunne gi oss hjelp hvis han var voldelig. Da han ble voldelig bar det rett i fengsel, sier moren.

- Han har møtt en psykiater to ganger i løpet av 16 år. På vår henvendelse.

- Hvis den dødsdømte forstår han skal bli drept, regnes han som tilregnelig. Det gjorde Larry, og det ble hans endelige dødsdom uansett alle legerapportene, sier hun.

- Larry har sittet på dødscella og sett kamerater dø hver uke. Noen ganger er det tre i uka. Han har sett staten han bor i drepe mentalt syke, tilbakestående og uskyldige.

- Han vet han har tatt liv, men tror det er en vond drøm, sier moren, som ikke unnskylder sønnens sinnsforvirrede drap på fem personer i 1982.

Texas er helt texas

Moren vil rette søkelyset mot dødsstraff. Texas ligger på henrettelsestoppen i USA, men delstaten er på jumboplass når det gjelder psykisk hjelp. Det er flere mentalt syke i fengsel i Texas enn på sykehus.

Da Larry ble kastet ut av sykehuset, var det fordi vi ikke hadde penger, fordi han ikke var voldelig og fordi personalet sa at mentalt syke klarte seg forbausende godt på gata.

Dødsdømte settes to- tre uker i isolasjon før de henrettes. Radio, tv og personlige eiendeler fjernes. Bare nærmeste familie får komme på besøk.

- De torturerer den dødsdømte før de dreper ham, sier Lois Robison.

Guvernør Bush står for flere henrettelser enn noen annen guvernør i USA, og han har sagt at dødsstraff hindrer drap.

MARERITT: I natt blir Larry Robison drept i Huntsville fengsel i Texas. Han har et langt liv bak seg som schizofren, og familien mener han var utilregnelig da han drepte fem mennesker.
DØDSSTRAFF: George W. Bush er en ivrig forkjemper for døddstraff og er den guvernøren som står for flest henrettelser i USA. Han kaller seg en medfølende republikaner i valgkampen om Det hvite hus.