Bløffen om Ansar

USA gjorde mulla Krekars organisasjon Ansar al-Islam til en terrormastodont. I virkeligheten var Ansar ei lokal ekstremistgruppe som nå går i oppløsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DU HAR SIKKERT

sett sekvensen på norsk fjernsyn en rekke ganger: den lille mulla Krekar i uniform som står foran en kjempe av en hellig kriger under inspeksjon av muslimske soldater i gruppa Ansar al-Islam. Slike videoer ble distribuert i Nord-Irak og andre steder, sammen med filmopptak som viste angrep mot Ansars fiende, Kurdistans patriotiske union, PUK.

- Videoene var amatørmessige, men syntes likevel å vise en organisasjon som ønsket å spille en viktig religiøs og militær rolle i det kurdiske Nord-Irak. Og Ansar al-Islam fikk god hjelp av USA, som før krigen mot Saddam Hussein gjorde gruppa til et underbruk av Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk.

NÅ HAR JOURNALISTEN

Scott Peterson fra den amerikanske avisa The Christian Science Monitor vært i Nord-Irak og gått Ansar al-Islam etter i sømmene. Hans konklusjon etter lange og mange intervjuer er at Ansar verken har vært eller er noen viktig og stor terrororganisasjon. Peterson har blant annet møtt Mohammed Gharib, mannen som sto bak propagandavideoene, der mulla Krekar også deltok før han i fjor vår gikk av som Ansar-leder.

Gharib forteller at Ansar al-Islams inntektskilder tørket opp etter 11. september 2001. Gruppa hadde før det fått penger både fra al-Qaida og andre organisasjoner. For å spe på økonomien begynte Gharib med videofilming. Ved siden av trening og militære operasjoner filmet Ansar al-Islam Koran-undervisning og veibygging.

- Dette ble vår inntektskilde, sier Gharib, som forteller at videoene ble sendt til potensielle økonomiske sponsorer i rike land som Kuwait, Saudi-Arabia og Qatar. På den tida kjempet de islamske fundamentalistene i Ansar al-Islam mot soldatene i den mer sekulære kurdiske organisasjonen PUK.

- De som ga oss penger, ønsket ikke våpenhvile, men mer hellig krig. De krevde at vi leverte, sier Mohammed Gharib.

ANSAR AL-ISLAM

hadde «frigjort» et lite fjellområde i det nordøstlige Irak, der de innførte streng islamsk lovgivning. Dagbladets medarbeider Henrik Hovland besøkte Ansars fengsel i landsbyen Beeyara i april i år, etter at amerikanerne hadde bombet de islamske fundamentalistene ut av området sitt. Fengslet var det rene torturkammeret, og Hovland ble fortalt en rekke skrekkhistorier.

Men derfra til å kople Ansar al-Islam til verdensterrorismen, er det et stykke. Det var det USA prøvde på.

Først slapp amerikanerne ut opplysninger om at Ansar drev en fabrikk for å utvikle kjemiske og biologiske våpen. I sin tale til FN i februar viste Powell fram bilder av denne angivelige fabrikken, tatt i en by ved navn Khurmal. Problemet var bare at Khurmal ikke var under Ansars kontroll. Det som ble funnet av «gift» etter at Ansar al-Islam ble kastet ut, var kjemikalier som vanligvis brukes til å drepe rotter og andre skadedyr.

I SIN TALE TIL FN

kunne Colin Powell også fortelle at en jordaner ved navn Abu Musab al-Zarqawi var bindeleddet mellom Irak og al-Qaida. Al-Zarqawi fikk beinet sitt amputert i Bagdad i august i fjor og skulle derfra ha tatt seg til Ansar al-Islams område i Nord-Irak. For noen uker siden knyttet amerikanerne al-Zarqawi og Ansar al-Islam til bombeattentatet mot den jordanske ambassaden i Bagdad.

Ingen av de tidligere Ansar-medlemmene som journalist Peterson i The Christian Science Monitor har snakket med i Nord-Irak, har sett eller hørt noe til Abu Musab al-Zarqawi.

Scott Peterson finner ingen direkte bindeledd mellom Ansar al-Islam og Saddam Husseins regime, slik USA en rekke ganger har hevdet. Men de tidligere Ansar-medlemmene forteller at de kjøpte billige våpen fra Saddams folk. Mohammed Gharib innrømmer at Ansar etter hvert måtte gi Saddam-regimet motytelser, uten at han forteller hva disse gikk ut på.

TROLIG BESTO ANSAR AL-ISLAM

av omkring 600 soldater på toppen av sine velmaktsdager. Mellom 50 og 90 utlendinger var med i organisasjonen, mange med erfaring fra Afghanistan, men noen uten våpenkunnskap overhodet. Medlemmene likte å sammenlikne seg med al-Qaida, og det skal også finnes et bilde av Ansars sikkerhetssjef Ayub Afghani som spiser sammen med Osama bin Laden.

- Al-Qaida var modellen vår, sier et tidligere medlem av Ansar som nå sitter fengslet hos PUK. Selv om Ansar al-Islam fremdeles framstår som en slags muslimsk merkevare, er gruppa i virkeligheten kraftig desimert. Trolig har Ansar al-Islam aldri vært noe terrormonster, men ei brutal militsgruppe i en brutal del av verden.