Bløffen om Gaza

Bilder av jødiske nybyggere som kastes ut av sine hjem i Gaza, går nå over hele verden. De som kaster dem ut, er israelske soldater. De mest ekstreme nybyggerne og deres støttespillere hevder at de er blitt forrådt, og at statsminister Ariel Sharon har gått med på å gjøre Gaza «rein for jøder».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SLIK KAN DET også sies. Faktum er at Gaza har vært okkupert av Israel siden seksdagerskrigen i 1967. Statsminister Ariel Sharon har ikke gjort annet enn det FNs sikkerhetsråd har krevd siden den tid. Og det er dessverre liten grunn til å tro at fredsprosessen med palestinerne vil gjøre et byks framover. Kanskje vil det motsatte skje.

USA HAR LAGT STERKT press på Sharon for å få ham til å oppgi de 21 jødiske bosettingene i Gaza. For Israel har det også vært en hard økonomisk og militær byrde å beskytte de 9000 jødiske nybyggerne som har bodd blant 1,4 millioner palestinere. Gaza har heller ingen religiøs betydning for jødene, slik tilfellet er med Vestbredden. De fleste israelere har i mange år sett på det 380 kvadratkilometer store området ved grensa til Egypt som en pest og en plage.

NÅR ARIEL SHARON sier at det er «smertefullt» å forlate Gaza, får vi tro ham på det. For Israels statsminister har i prinsippet ikke vært interessert i å gi opp en eneste kvadratmeter okkupert jord, verken på Vestbredden, i Gaza eller på Golanhøydene. Når han sier at Israel ikke kan beholde Gaza fordi den palestinske befolkningsveksten er så stor, har han et avgjørende poeng. Det bor 5,2 millioner jøder og over én million palestinere innenfor Israels anerkjente grenser. På Vestbredden og Gaza bor det til sammen 3,5 millioner palestinere. Hadde ikke israelerne trukket seg ut av Gaza nå, ville palestinerne om noen få år utgjort et flertall innenfor Israel og de okkuperte områdene.

NÅ KAN SHARON ha kjøpt seg noen nye år. For det er dessverre liten grunn til å tro på noen stor israelsk tilbaketrekning fra Vestbredden i kjølvannet av det som skjer i Gaza.

Sharon har vært så raus at han i disse dager også oppgir fire små bosettinger i den nordlige delen av Vestbredden. Sammen med de 21 bosettingene i Gaza utgjør dette fire prosent av det totale antallet jødiske nybyggere. 96 prosent blir altså der de er, stikk i strid med internasjonal lov.

SELV OM PALESTINERNE i Gaza feirer at de er blitt kvitt sine okkupanter, er stemningen på Vestbredden langt mer dempet. Sharon har allerede lovt at de store nybyggerkoloniene der skal forbli israelske for evig og alltid. Mens fredsoptimistene hyller Gaza-uttrekningen, bygger israelerne ut sine bosettinger på Vestbredden. De fortsetter arbeidet med muren og det såkalte sikkerhetsgjerdet som stenger Vestbreddens palestinere ute fra Israel. Uten at verden bryr seg særlig, tar israelerne stadig ny jord fra palestinerne - med «sikkerhet» som argument.

OG DET ER sikkerheten Sharon spiller på når han trekker seg ut av Gaza. Han har gjort sitt i denne omgang, nå er det opp til palestinernes president Mahmoud Abbas å få bukt med militante grupper som Hamas og Islamsk hellig krig og stanse all vold mot israelere. Skjer ikke det, lover Sharon å bruke mer makt mot palestinerne enn han noen gang har gjort.

«Det nye Gaza» blir et område hvor 1,4 millioner palestinere i praksis vil være innesperret. Israelerne kontrollerer sjøterritoriet utenfor Gaza og luftrommet over den lille palestinske enklaven, et av verdens mest miserable og fattige områder. Inntil videre står også israelske soldater langs grensa til Egypt. Var det noen som snakket om fred?