- Bløffer det norske folk

Opposisjonen raljerer over budsjettforslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tradisjonen tro vanker det litt ros og masse ris for regjeringens forslag til statsbudsjett. Her er en oversikt over reaksjonene fra de fire opposisjonspartiene på Stortinget.

- Ikke troverdig

Krassest er kanskje Fremskrittspartiet som mener de rød-grønne bruker 2009-budsjettet til å kjøpe seg valgseier.

- For første gang bruker regjeringen oljepenger tilsvarende det handlingsregelen tillater. Dermed skaffer den seg et økonomisk handlingsrom for å kjøpe seg valgseier. Spørsmålet velgerne bør stille seg, er hvorfor regjeringen først etter tre år i posisjon, benytter handlingsregelen fullt ut. Dette er ikke et troverdig statsbudsjett, sier finanspolitisk talsmann Ulf Leirstein i Frp til NTB.

Han er også bekymret for om budsjettet er godt nok for folk flest når finanskrisen rammer for fullt.

- Budsjettet inneholder ingen lettelser for folk flest. Jeg er bekymret for at budsjettet kan føre til at den økonomiske situasjonen for vanlige lønnsmottakere forverres. At bostøtten øker, får betydning for kun et fåtall, sier Leirstein.


Frp-formann Siv Jensen mener regjeringen bløffer det norske folk ved ikke å stramme inn asylpolitikken.

- Regjeringen har lovet å stramme inn på asylpolitikken. Det har den ikke gjort i budsjettforslaget. Her har regjeringen bløffet det norske folk, sier Jensen, som også savner at budsjettet gir svar på hvordan regjeringen skal møte den økonomiske uroen.

«LØFTEBRUDD»: Opposisjonen anklager regjeringen for løftebrudd og for ikke å ta finanskrisen på alvor. Jan Tore Sanner (H) og Siv Jensen (Frp) under dagens budsjettpresentasjon. Foto: SCANPIX
«LØFTEBRUDD»: Opposisjonen anklager regjeringen for løftebrudd og for ikke å ta finanskrisen på alvor. Jan Tore Sanner (H) og Siv Jensen (Frp) under dagens budsjettpresentasjon. Foto: SCANPIX Vis mer


- Løftebruddsregjeringen

Også Høyre er i krass kriseberedskap. Både partileder Erna Solberg og nestleder Jan Tore Sanner mener at regjeringens budsjettforslag ikke tar finanskrisen på alvor. De mener også at budsjettet ikke bidrar til at renten kan falle.


- Statsbudsjettet gir ikke noe svar på hvordan situasjonen er for det norske bankvesenet. Og det er feil å skattelegge små og mellomstore bedrifter. Dette er ikke tiden for skjerpet beskatning, sier Solberg til NTB.

- Statsbudsjettet viser at regjeringen ikke har tatt alvoret i finanskrisen inn over seg. Arbeidsplasser kan gå tapt og mange familier har problemer med sine boliglån, sier Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Han mener finanskrisen krever «en ansvarlig og langsiktig politikk» og at regjeringen sliter med å prioritere.

- Det viktigste nå er å få renten ned, sier Sanner, som også er finanspolitisk talsmann i Høyre.

Ifølge Sanner er regjeringen rammet av en selvforskyldt forventningskrise.

- Eldreomsorgen skulle skinne, fattigdommen skulle fjernes og kommunepolitikerne skulle bli fornøyde. De rød-grønne vil bli husket som løftebruddregjeringen, sier Sanner.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

Også regjeringens samferdselsbudsjett har fått smake det borgerlige løftebrudd-skytset. Dette kunne ikke finansministeren unngå å kommentere under dagens budsjett-presentasjon i Regjeringskvartalet.

- De mangler borgerlig dannelse, og ypper når de kritiserer en satsing på samferdsel som er mye større enn deres egen i den forrige regjeringen, sa Kristin Halvorsen (SV) og siktet til Bondevik II-regjeringen som besto av Høyre, KrF og Venstre.

- Svikter de eldre

Også Kristelig Folkeparti snakker om løftebrudd og mener regjeringen har glemt de gamle og fattige.

- Jeg synes det er synd at de eldre ikke er nevnt. Vi trenger nye sykehjemsplasser, og en styrking av omsorg for demente. Jeg hadde også ønsket at de viste at dette løftet knyttet til fattigdom var alvorlig ment, sier han, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten til NTB.

Høybråten tolker forslaget til statsbudsjett for 2009 som et brudd på lovnaden fra Soria Moria-erklæringen der den rødgrønne regjeringen sa de ville kvitte seg med fattigdommen i Norge.

- Så klare løftebrudd er en sterk søknad om regjeringsskifte etter neste valg, sier partiets finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen til NTB.

KrF er imidlertid positive til at bistand når målet om 1 prosent av bruttonasjonalinntekt, og mener regjeringen gjør mye bra.

- Gjør ikke hovedjobben

Også Venstre-leder Lars Sponheim er urolig for at budsjettforslaget ikke vil senke renten.

- Samlet bidrar ikke budsjettet til at rentene kan gå ned så raskt og så mye som nødvendig. Det er utelukkende offentlige utgifter som nå økes når regjeringen øker oljepengebruken med 15 milliarder kroner, mens vi vet at for eksempel målrettet skattelette er et mer effektivt virkemiddel, sier Sponheim til NTB.

Leder av energi- og miljøkomiteen Gunnar Kvassheim (V) mener regjeringen bryter klimaforpliktelser.

- Klimaforliket bygger på at regjeringen skal komme med et alternativ til ordningen med grønne sertifikater som skal være like omfattende og ambisiøst som en ordning med grønne sertifikater. Det gjør det ikke. Det som foreslås er ikke i nærheten av å imøtekomme behovet og det som er avtalt. Resultatet vil bli fortsatt kø av gode prosjekter som ikke blir realisert, sier Kvassheim.

Venstre-lederen mener regjeringen bryter det viktigste løftet i Soria Moria-erklæringen.

- Selv om regjeringen nå bruker 14 milliarder mer fra pensjonsfondet, er det en rekke løfter som ikke blir oppfylt. Det største og viktigste løftebruddet er at fattigdommen heller ikke denne gangen blir utryddet. Noen hundrelapper ekstra til de fattigste vil ikke gjøre store endringer for dem med lavest inntekt og størst problemer, sier Sponheim.

ELDREOMSDORG: - Det er synd at de eldre ikke er nevnt, sier Dagfinn Høybråten (KrF).
FATTIGDOM: Lars Sponheim (V) mener regjeringen bryter sitt viktigste løfte - å utrydde fattigdommen.