«Bløffer»: Innrømmer bom

Raymond Johansen kalte Høyres valgløfte ulovlig. Og hold på hatten: Nå innrømmer Ap-toppen at han tok for mye Møllers tran. - Jeg forventer at Dagbladet stiller like strenge krav til Høyres byrådslederkandidat, sier Johansen om egen bommert.

KUNNE VÆRT MER NYANSERT: Det er Raymond Johansens vurdering av sitt eget utspill. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KUNNE VÆRT MER NYANSERT: Det er Raymond Johansens vurdering av sitt eget utspill. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Dette er et krevende felt, hvor jeg ser at jeg kunne vært mer nyansert.

Byrådsleder Raymond Johansen gjør nå noe politikere ikke har for vane å bedrive: Han innrømmer feil.

Nylig gikk Høyre ut og garanterte at lønn ikke skal gå ned i noe kommunalt sykehjem som privatiseres i Oslo etter valget - hvis Høyre vinner, da.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kontret med å kalle forslaget «ulovlig». Men det er altså ikke riktig.

Erkjennelsen av å ha trådt feil kommer ikke uten en formanende pekefinger fra «onkel Raymond» i Arbeiderpartiet:

- Jeg forventer at Dagbladet stiller like strenge krav til Høyres byrådslederkandidat, når det gjelder hans påstander om egen instruksjonsmyndighet overfor private virksomheter, sier Johansen.

- Dårligere lønn etter hvert

Han påpeker også følgende:

- At ved hver virksomhetsoverdragelse fra kommersiell til kommunal har ansatte gått opp i lønn. At det ikke er lov å stille krav om pensjon. At det ikke er krav om at tillegg blir med over i ny virksomhet. Dermed går reallønnen ned. Videre, over tid er det ingenting som hindrer at lønnsoppgjørene blir dårligere framover, utenfor kommunen, hevder byrådslederen.

Johansens utfordrer om jobben som byrådsleder, den allerede introduserte Eirik Lae Solberg (H), ber Ap-toppen tenke seg om framover:

- Vi er vant med at Raymond bruker store ord, men han må forholde seg til virkeligheten, sier Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H) til Dagbladet.

- En bløff fra Raymond

I en offentlig utredning fra 2020 kommer det fram at det er mulig å gjøre det Høyre ønsker - altså å stille som krav at private aktører ikke kan tilby dårligere lønn og pensjon enn det kommunale dersom de overtar driften.

- De store ordene om ulovligheter i Høyres politikk var bare bløff fra Raymond, sier Lae Solberg.

Han peker også på en rettskjennelse fra Sverige som sier at det offentlige kan kreve høyere minstelønn enn tariff i en anskaffelsesprosess.

- Dette er det altså ingen tvil om, legger han til.

- Hvis det er så enkelt, hvorfor gjorde Høyre ikke det samme da dere styrte Oslo sist?

- På tidspunktet var det ikke klarlagt hva handlingsrommet er. Nå er det klart. Høyre ønsker å konkurrere på kvalitet, ikke på lønn og pensjon. Det går vi til valg på, sier Lae Solberg.

FIKK RETT: Men Dagbladet lover å gjøre som Raymond Johansen ber om, nemlig å være like nøye med Eirik Lae Solberg og Høyre som vi er med Ap. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FIKK RETT: Men Dagbladet lover å gjøre som Raymond Johansen ber om, nemlig å være like nøye med Eirik Lae Solberg og Høyre som vi er med Ap. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Mitt råd til Jonas

Eirik Lae Solberg sier Raymond Johansen har gitt fra seg styring av all sentral politikk til støttepartier - og derfor faller for enkle knep når han skal kritisere motstanderne på borgerlig side.

- Mitt råd til Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen er å finne seg en ny valgkampsak, snakke om egen politikk, og ikke forsøke skremme velgerne med vrengebilder av Høyres politikk. Ap har gitt skole til SV, miljø til MDG og velferd til Rødt. Hva Arbeiderpartiet selv mener og går til valg på, det har de foreløpig ikke fortalt oss, sier han.

Lae Solberg mener det er en god idé å konkurranseutsette sykehjem i Oslo fordi det private «finner nye og bedre måter å drive på».

- I vår modell er kostnaden for å drive et sykehjem det samme som kommunen driver for i dag. Hvis det private kan tilby bedre kvalitet, og minst like god lønn og pensjon, så vinner jo alle, sier Lae Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer