Bløffet om pasientsex - nå er terapeuten (55) dømt

- Lurer på hvor store mørketall det er i helsevesenet, spør advokaten til kvinne i 20-årene. I retten ble hun trodd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  I fjor avfeide terapeuten alle anklager om at han skulle ha hatt sex med den kvinnelige pasienten. Helsetilsynet i Vestfold trodde på terapeutens blånekting og at kvinnen i 20-årene ikke var frisk nok til å skille fantasi og virkelighet.

Kvinnen gikk videre til politiet, og nå er det en helt annen versjon som gjelder om pasientsex ved en offentlig, psykiatrisk institusjon i Vestfold:

Den 55 år gamle terapeuten er dømt til seks måneders fengsel - hvorav fire måneder må sones innenfor murene - for å ha misbrukt jobben til å skaffe seg seksuell omgang.

Nordre Vestfold tingrett har funnet helsearbeideren skyldig i brudd på Straffelovens paragraf 193, første ledd og Helsepersonellovens paragraf 67, jevnfør paragraf 4, første ledd.

 55-åringen er også fradømt retten til å virke som terapeut i tre år, og han må betale 75 000 kroner i oppreisning til sin tidligere pasient.

- Min klient er svært glad for å bli trodd av retten. Det har samtidig vært en enorm belastning ikke å bli trodd av det organet i helsevesenet som skal ta seg av slike saker. Man kan lure på hvilke mørketall som eksisterer, sier advokat Kristin Hovden til Dagbladet.no. 

Hun ble engasjert som kvinnens bistandsadvokat etter at kvinnen selv hadde politianmeldt saken.

- Det har vært  liten relevant rettsanvendelse  å finne i denne saken. Jeg har bare funnet en nyere sak fra Høyesterett som berører forholdet mellom helsepersonell og  pasienter på tilsvarende måte, sier advokat Kristin Hovden.

Hun mener på generelt grunnlag at pasienter bør bør ha tilgang til gratis advokat når slike saker klages inn i første instans.

- Denne saken kunne muligens fått sin rette utgang allerede hos det lokale Helsetilsynet slik at hun hadde sluppet den sterke påkjenningen med en rettssak i tillegg, sier advokat Hovden.

Kroppskontakt

Terapauten og kvinnen ble kjent i 2003 da kvinnen var dagpasient ved en offentlig, psykiatrisk institusjon i Vestfold. Hun slet med sterk angst og tvangstanker. 

Tre ganger i uka var hun til behandling hos terapeuten, som har bakgrunn fra en faglig retning der kroppskontakt står sentralt i behandlingen av pasienter. Hver dag holdt han rundt pasienten mens de pratet sammen.

- Tiltaltes problem var at hun hadde for stor distanse til egen kropp. Dette var bakgrunnen for den terapeutiske metoden han benyttet, heter det i dommen om terapeutens forklaring i retten.

Samleiene mellom pasienten og terapeuten skjedde flere ganger i løpet av en ti ukers periode i 2006.

Nektet - og ble trodd

Kvinnen betrodde seg til fastlegen, som etter instruksen meldte fra om forholdet til Helsetilsynet. Tilsynsorganet godtok terapeutens blånekting av det seksuelle forholdet.

Kvinnen var frustrert over ikke å bli trodd , og meldte saken til politiet.

- Først benektet han  alt, men etter et halvt år og etter flere politiavhør, erkjente han det seksuelle forholdet, heter det i dommen.

Da erkjente også Helsetilsynet sin feilvurdering og politianmeldte terapeuten.

Et mindretall i retten på en av domsmann ville frikjenne terapeuten fordi kvinnen skulle ha vært frivillig deltaker i det seksuelle forholdet.

Rettens flertall la ingen vekt på den forklaringen. Derimot mener retten det er straffeskjerpende at terapeuten ikke straks lot kvinnen være i fred når hun hadde gjort det klart at forholdet var avsluttet.

SVÆRT GLAD: Min klient er svært glad for å bli trodd av retten. Men det var en enorm belastning ikke å bli trodd av helsemyndighetene, sier hennes bistandsadvokat Kristin Hovden.